Már 5 éves korukban elhitetik a lányokkal, hogy a férfiak intelligensebbek

A 21. század új képeskönyveket kíván egy új kutatás szerint.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár egyre több irodalmi mű születik arról, hogy ki lehet lépni a hagyományos női szerepekből, és a lányok bármire képesek lehetnek, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatják a bennük rejlő lehetőségeket, a helyzet azért még nem éppen rózsás.

Egy angol kutatás szerint ugyanis a gyerekkönyvek 90%-a csak férfiakat ábrázol zseniális tudós szerepkörökben, úgymint csillagász, űrhajós vagy fizikus, ami elrettentheti a kislányokat attól, hogy ezekre a pályára lépjenek.

Női szerepek régen és ma

A Cumbria Egyetem munkatársai 26, gyerekeknek szánt tudományos képeskönyvet elemeztek különböző észak-angliai könyvtárakban. Az első, ami szemet szúrt a kutatóknak, hogy a női karakterek száma elenyésző ezekben a kötetekben. Vagy ha esetleg mégis felbukkan egy-egy, akkor többnyire a másodhegedűs szerepében tetszeleg, míg a férfiak learatják a babérokat.

Magyarán már 5 éves koruktól elhitetik a lányokkal, hogy a férfiak intelligensebbek. Ami pedig az illusztrációkat illeti, a nőket inkább álmodozó, ablak mellett ülő karakterként ábrázolják, mintsem a sorsát irányítani képes, tudatos személyiségként.

Az eredmények változásért kiáltanak

Sue Wilbraham, a kutatás társszerzője szerint itt az ideje, hogy az iskolák, a könyvesboltok, a könyvtárak és a szülők közösen tegyenek a változásért. - Olyan képet kell kialakítani a lányok fejében, ami elhiheti velük, hogy az életben semmitől sincs félnivalójuk, csupán meg kell érteni a dolgokat. Vagyis ez alapján bármelyik pályán megtalálhatják a számításaikat - nyilatkozott a Timesnak.

Nézd meg ezt is - Elképesztő átalakulások

Megeshet, hogy életed bármilyen okból rossz fordulatot vesz, és bár a legsötétebb időszakot sikeresen átvészeled, az újrakezdés mégis lehetetlennek tűnik, mert nincs elég pénzed elegáns ruhákra, így nem vesznek komolyan. A Sharp Dressed Man amerikai ruházati cég fenomenális ötlettel rukkolt elő még 2011-ben, hogy segítsen azokon, akik függőségük vagy egy rossz döntés miatt mindenüket elvesztették. Kezdeményezésükkel betöltöttek egy piaci rést, azóta pedig rengetegen tartoznak hálával nekik.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük