Átírták a történelmet: 15 kiváló nő, aki Nobel-díjat kapott
Nem csak a férfiak jeleskednek a tudományokban. Nézd meg, kik a Nobel-díjas nők!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nobel-díj története több mint egy évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza. Ez alatt az idő alatt napjainkig a rengeteg díjazott között mindössze 4%-nyi hölgy szerepelt.

Érdekes tény, hogy az első női kitüntetett a díj megalapítása után két évvel, 1903-ban vehette át a jutalmat, pedig a 20. század elején a nők nem nagyon foglalkoztak tudománnyal.

Érdekességek

Az egy évre eső legtöbb női díjazottat 2009-ben jutalmazták, amikor négyen is voltak a kitüntettek közt. Közgazdasági Nobel-díjat is ugyanebben az évben ítéltek először hölgynek. Az elismerést a nők leggyakrabban irodalmi tevékenységükért vagy a békéért való fáradozásukért zsebelhették be, később pedig a kémia és a fizika tudományában is jeleskedtek. Az orvoslás a második legférfiasabb ág, a közgazdasági Nobel eddigi egyetlen női díjazottjával pedig az első.

Azok között a nők között, akik eddig részesülhettek az elismerésben, több olyan kiváló koponya szerepel, aki kémikus, fizikus, professzor, diplomata vagy költőnő. Habár a „tudós” szó hallatán az embernek általában egy férfi jelenik meg a lelki szemei előtt, ez bizonyítottan nem jelenti azt, hogy nők nem rendelkezhetnek ilyen vénával.

Kattints a képekre, és nézz meg néhány Nobel-díjas nőt!

Ezt is szeretjük