1 millió magyar kap fontos levelet a jövő héten: ezt kell tenned, ha neked is kiküldték
Kis népszámlálást, mikrocenzust indít október 1-jén a KSH.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kis népszámlálást, úgynevezett mikrocenzust tart a Központi Statisztikai Hivatal - KSH - október 1. és november 8. között - jelentette be Németh Zsolt, a szervezet elnökhelyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Az adatfelvétel első eredményeit várhatóan 2017 májusában teszik közzé.

A népesség-összeírást a tízévenként rendezett népszámlálás félidejében tartják, a lakosság 10%-ának, csaknem egymillió embernek a megkeresésével. A cél az, hogy felmérjék az elmúlt öt év társadalmi változásait. A mikrocenzussal a KSH adatokat kap a népesség nagyságáról és összetételéről életkor, nem, családi állapot, iskolai végzettség, foglalkoztatottság, nemzetiség és számos más demográfiai mutató alapján, továbbá képet kap a lakásállomány főbb adatairól is.

Az összeírás 2148 település 440 ezer címét érinti, a kiválasztott lakásokban élők részvétele kötelező, de a kérdőíveken nem szerepel a válaszadók neve, és az adatokat kizárólag statisztikai célokra használhatják.

Levélben értesítenek

A KSH sajtótájékoztatóján - melyen színészekkel játszatták el a különböző adatfelvételi lehetőségeket, és bemutattak egy tájékoztató kisfilmet is - Németh Zsolt azt mondta: a rövidesen kezdődő, 10%-os mintán végzett adatfelvétel Európában is egyedülálló. Ezzel összefüggésben jelezte, úgy látják, egyre terjed a tényekre alapozott döntések kultúrája.

Szavai szerint az adatfelvétel után példa nélküli mennyiségű és részletezettségű információ áll majd rendelkezésre a magyar társadalomról. Úgy fogalmazott: a mikrocenzus egy nagy felbontású szelfi a magyar társadalomról, Magyarországról.

Mikrocenzust 1963 óta tartanak, és most első alkalommal nem papíron, hanem elektronikusan töltik majd ki a kérdőíveket a számlálóbiztosok laptopon vagy tableten. Október 9-éig internetes válaszadásra is lehetőség lesz, az ehhez szükséges kódokat az érintettek levélben kapják meg. Az adatfelvételi körbe kerülteket a KSH szeptember 26. és 30. között értesíti postán.

Kötelező a válaszadás

A mikrocenzus lakás- és személyi kérdőíveinek megválaszolását törvény írja elő azoknak, akik a mintába bekerültek. A kérdőívek internetes kitöltése nagyjából fél óráig tart. A kérdőívcsomag ezen túl további öt kiegészítő kérdőívet is tartalmaz, ezek közül minden háztartáshoz csak egyféle kérdéssor tartozik.

A kiegészítő kérdésekre a válaszadás önkéntes. Ezek a társadalmi rétegződésről, az egyes foglakozások presztízséről, a szubjektív jólétről, a boldogságérzésről, az egészségi problémából fakadó akadályozottságról, valamint a nemzetközi elvándorlásról szólnak.

Németh Zsolt ezzel összefüggésben arról beszélt, a kiegészítő kérdések véglegesítése előtt konzultáltak az érintett civil társadalmi szervezetekkel, köztük a mozgássérültek, a vakok és gyengénlátók vagy az autisták egyesületeivel, továbbá együttműködtek a nemzetiségi önkormányzatokkal.

Kíváncsiak a külföldi tapasztalatokra is

Virág Eszter, a mikrocenzus szóvivője, a KSH adatgyűjtés-módszertani osztályának vezetője elmondta, a kiválasztott háztartásokban, lakásokban élők mindegyikéről személyi kérdőíveket töltenek ki.

A kiegészítő kérdőívek közül kiemelte a nemzetközi vándorlásról szólót, mellyel egyebek mellett arra keresik a választ, hogy a Magyarországról távozók mennyire találják meg számításaikat külföldön, kikkel utaznak, milyen életkörülmények között élnek, milyen terveik vannak, itthon szerzett képzettségükkel találnak-e munkát, és tervezik-e hazatérésüket.

Kitért arra is, hogy a könyvtárosok is segítik majd az adatfelvételt azzal, hogy az intézményekben biztosítják a kérdőívek internetes kitöltését. A KSH elnökhelyettese közölte azt is, az adatfelvétel és annak feldolgozása mintegy 3,5 milliárd forintba kerül.

Az adatfelvételben négyezer számlálóbiztos vesz részt, nagy részüknek már van népszámlálási, adatgyűjtési tapasztalata, de képzéseken, érzékenyítő tréningeken is részt kell venniük. A számlálóbiztosok igazolványt kapnak, jogosultságukat az ingyenesen hívható 06 80 200 014-es telefonszámon is ellenőrizheti az, akihez becsengetnek. Az adatfelvétel részleteiről, céljairól pedig ide kattintva lehet tájékozódni.
Ezt is szeretjük