Ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs: ezt jelentette be Orbán Viktor a háborúval kapcsolatban
Magyarország miniszterelnöke fontos bejelentéseket tett a hétfői ülés után.

nemzetbiztonsági-operatív-törzs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már több, mint egy hete az egész világ fokozott figyelemmel kíséri az orosz-ukrán konfliktust, miután február 24-én, csütörtök reggel az orosz elnök, Vlagyimir Putyin inváziót indított nyugati szomszédja ellen. Az azóta eltelt idő mindenkinek nehéz volt: sok ukrán várost szinte porig romboltak, ártatlan civilek haltak meg a támadások miatt, és már egymilliónál is több ember menekült külföldre - köztük Magyarországra is sokan érkeztek.

A közös határszakasz és az ország közelsége miatt Magyarországon is fokozott figyelemmel kísérik a háború eseményeit, ezért hétfő reggel ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a Karmelita kolostorban. Mellette részt vett az ülésen többek között Pintér Sándor belügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára és Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Továbbra is Magyarország biztonsága az első

Az előzetes tájékoztatás szerint az ülésen a nemzetbiztonsági és a menekülthullám szempontjából értékelik az ukrán-orosz helyzetet, ezt pedig később Orbán Viktor Facebookra feltöltött videója is részletezte. A miniszterelnök bejelentette, hogy megjelent az a rendelet, miszerint Magyarország területéről nem lehet Ukrajna területére fegyvert szállítani. Hozzátette, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz, ez pedig azt jelenti, hogy a menekültek száma is nőni fog.

Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy egyre több embert kell ellátni, az ülésen pedig olyan döntések is születtek, amelyek segítik a hatóságok és a civil szervezetek olajozott működését. Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy a héten ismét erőfeszítéseket fognak tenni a béke helyreállítása érdekében, ezért a V4-ek miniszterelnökei a keddi napon Londonban, az Európai Unió vezetői pedig csütörtök-pénteken Párizsban tárgyalnak a következő lépésekről. 

(Borítókép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezt is szeretjük