Erőszakolót engedett a fiatalok közé: még csak ki sem rúgták
Mi lett a következménye a nyár végi gólyatáborban történt bűncselekménynek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem küldte el az ELTE azt a hallgatóját, aki ellen fegyelmi eljárás indult a nyár végi gólyatábori nemi erőszak ügyében - tudta meg a Magyar Nemzet. Az egykori HÖK-elnök két szemeszter eltiltást kapott, ami után folytathatja tanulmányait az egyetemen.

Egy másik, szintén ősszel nyilvánosságra került eset kapcsán is történtek lépések, ott valamivel komolyabb büntetéseket osztottak ki. Mi lett a következménye a gólyatábori bűnesetek nyilvánosságra kerülésének?

Ismerték előéletét, mégis alkalmazták

A Népszabadság úgy értesült szeptemberben, hogy az ELTE hallgatói önkormányzatában már régóta ismerték azt a férfit, aki idén nyár végén az egyetem fonyódligeti gólyatáborában megerőszakolt egy fiatal lányt. A lap szerint a tanító- és óvónőképző kar hallgatói önkormányzatában már tavasszal tudták, hogy K. András Szabolcs titokban intim képeket készített egy lányról, amikkel aztán zsarolta áldozatát, akit ezzel szexre kényszerített volna.

A Blikk még korábban arról írt, hogy az ELTE gólyatáboraiban fotósként dolgozó K. Sándor Szilárd 2009-ben feltételesen szabadult a börtönből, ahova hasonló ügyek miatt került. E miatt az ügy miatt kitiltották korábban az ELTE bölcsészkarának rendezvényeiről, így minden bizonnyal a tanítóképzőn is értesültek büntetett előéletéről, ennek ellenére tovább alkalmazták.

Sokáig nem mert beszélni a lány

Októberben jelent meg az index.hu-n egy lány beszámolója, akit állítása szerint szintén megerőszakoltak egy 2013-as gólyatáborban. A lány több mint egy évig nem mert beszélni az esetről szinte senkinek, így hivatalos útra sem jutott el az ügy.

A Blikk később úgy értesült, a lány évfolyamtársa, aki a tettet elkövette, még most is az ELTE-re jár. Az egyetem jogi karának vezetősége akkor kemény fellépést ígért, ráadásul nemcsak az erőszaktevővel szemben, de azokkal szemben is, akik segítettek eltussolni az ügyet. A lány beszámolója szerint ugyanis a szervezők nem akarták nagydobra verni a történteket, és azon voltak, hogy az ki se derülhessen, így az áldozat végképp magára maradt.

Előzetes letartóztatás és elbocsátások

A nyár végi fonyódligeti eset kapcsán az erőszakot elkövető K. Sándor Szilárd előzetes letartóztatásba került, amit nemrég két hónappal meghosszabbítottak. Az ügyben öt hallgató ellen az egyetem indított fegyelmi eljárást, ebből született meg a mostani kétszemeszteres eltiltás az akkori HÖK-elnök ellen.

Ha a gólyatábort szervező HÖK-elnökénél ilyen ítélet született, szinte kizárt, hogy bárki más keményebb büntetésre - például elbocsátásra - számíthasson, hiszen a másik esetben is a legmagasabb szinten álló szervezők kapták a legsúlyosabb büntetést.

Az Index által felfedett eset kapcsán a Heves megyei Rendőr-főkapitányságon indult nyomozás a kar dékánjának feljelentésére, az egyetem pedig kirúgott, illetve felfüggesztett három hallgatót. A jogtudományi karon a 2013-as erőszak idején a HÖK-vezetőt és egyik helyettesét elbocsátották. Egy másik elnökhelyettes kétszemeszteres felfüggesztést kapott, egy hallgató pedig megrovásban részesült.

Megalázó vizsgálat

Magyarországon a nemi erőszakot elkövetőknek csak töredéke kerül felelősségre vonásra, a többség megússza tettét. Ez azt erősíti az áldozatoknál, hogy csak felesleges megaláztatásnak teszik ki magukat akkor, ha jelentik a velük történteket.

Az ördögi kört erősíti, hogy a hatósági eljárás korántsem kíméletes az áldozattal. A hatóságok áldozatot hibáztató hozzáállásáról már lapunknak is nyilatkozott a Nők a Nőkért Együtt a Erőszak Ellen munkatársa, a téma pedig a legutóbb botrányt okozott rendőrségi videók után került ismét reflektorfénybe.

Ezt is szeretjük