Zavarba hozták a tudósokat: 8 élőlény, ami nem állat, de nem is növény

Az élővilág egyes élőlényei egyáltalán nem könnyítik meg a tudósok dolgát.

cov
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha ránézünk egy fokföldi ibolyára, tudjuk, hogy egy növénnyel van dolgunk. Amikor pedig egy kutyára tekintünk, nyilvánvaló számunkra, hogy egy állatot látunk magunk előtt.

A legtöbb élőlény beazonosítása nem okoz gondot, a természettudósok viszont jól tudják, hogy a világ flórája és faunája távolról sem olyan fekete és fehér, akár egy szépen mintázott sakktábla. Ugyan alapvetően tisztázott, hogy milyen tulajdonságok jellemeznek egy növényt, és milyenek egy állatot, ezek a vonások egyes élőlények esetében egyszerre vannak jelen, így nem egyértelmű, voltaképpen melyik csoportba tartoznak.

Állat, növény vagy mindkettő?

A besorolás egy nagyon egyszerű nézőpontja a tápanyagfelvételé: eszerint a növények a fotoszintézisük segítségével képesek előállítani saját energiaforrásukat, ám az állatok nem, így más élőlényekére kell, hogy támaszkodjanak. De hová soroljuk azt az organizmust, amely egyszerre foglal magában fotoszintézisre képes sejteket, és fogyaszt el más élőlényeket is? A tudomány embereit sok hasonló kérdés foglalkoztatja. Felmerül a helyváltoztatás képességének szempontja is: noha erre a növények jellemzően nem képesek, az állatok pedig igen, mégis vannak kivételek. Végül az is érdekes eset a tudósok számára, hogy ha egy élőlény első blikkre a növényekhez hasonló, belső felépítése, tápanyag-bevitele azonban mégis az állatokéra hajaz. A következőkben nyolc olyan élőlényt mutatunk be, melyek joggal ejtették zavarba a természettudósokat.

Ezt is szeretjük