Hamarosan elterjedhet a négynapos munkahét? Meglepő dolgok derültek ki egy új tanulmányból

Nagy változások jöhetnek a következő évtizedben.

GettyImages-561229875
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy évtizeden belül munkavállalók milliói állhatnak majd át a négynapos munkahétre, azonos fizetésért a mesterséges intelligencia elterjedésének köszönhetően –idézi a 24.hu a Guardian Autonomy kutatószervezet tanulmánya alapján készült írását.

Bár a jelentésben taglalt megállapítások Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra vonatkoznak, máshol is levonhatók belőle konzekvenciák. 

Négynapos munkahét

A Guardian által taglalt jelentés szerint az Egyesült Királyság és az USA munkaképes lakosságának 28 százaléka dolgozhat majd heti 32 órában 2033-ra. Ez az előbbi esetében 8,8 millió főt, míg az utóbbiéban 35 milliót jelent. 

Mivel ez esetükben teljes munkaidőnek fog számítani, jelentősen javulhat a munka-magánélet egyensúly. 

A tanulmány szerint ez úgy lenne elérhető, ha az olyan nagyméretű nyelvi modelleket (LLM), mint például a ChatGPT, becsatornáznák a munkahelyekre, hogy kiegészítsék a munkavállalók szerepét, és ezáltal több szabadidőt teremtsenek. 

GettyImages-1261563652
Fotó: 10'000 Hours / Getty Images Hungary

Az Autonomy szakemberei úgy vélik, hogy ezzel elkerülhető lenne a tömeges munkanélküliség, és csökkenhetne a munkához kapcsolódó mentális és fizikai betegségek gyakorisága. Az utált munkahelyek által okozott testi tünetekről itt olvashatsz bővebben. 

Will Stronge, aAutonomy kutatási igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy túl sok tanulmány foglalkozik a mesterséges intelligencia potenciális hátrányos hatásaival a munka világára, így a pozitívumokra jóval kisebb figyelem irányul. A cég új vizsgálata azonban arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy a technológiában rejlő lehetőségek kiaknázása jótékony hatással lehet a munka és a magánélet egyensúlyára.

Mesterséges intelligenciával őrködtek az alkalmazottak felett - Így hatott a dolgozók mentális egészségére

A különböző AI-szoftverek hatékonyan tudják ellenőrizni, mit csinál a munkavállaló a gépén, kivel és mit beszél a munkaidejében.

Mesterséges intelligenciával őrködtek az alkalmazottak felett - Így hatott a dolgozók mentális egészségére

A különböző AI-szoftverek hatékonyan tudják ellenőrizni, mit csinál a munkavállaló a gépén, kivel és mit beszél a munkaidejében.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük