Ne hívd fel magadra az APEH figyelmét! - Fontos adóváltozások 2010-ben
Légy résen, és tudj meg minél többet az adójogszabályok változásairól és a legnagyobb buktatókról!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy nem ismered az adózással kapcsolatos szabályokat, nem jelenti azt, hogy nem büntethetnek meg, ha nem teszel eleget a kötelezettségeidnek. A régi szabályok mellett nem árt, ha tisztában vagy a 2010-től életbe lépő változásokkal is.

Egészségügyi hozzájárulás

Az adójogszabályok változásainak egyik legfontosabb fejleménye, hogy 2010. január 1-től megszűnik az úgynevezett tételes egészségügyi hozzájárulás.

A jó hír hallatán azért érdemes odafigyelni arra, hogy a változás nem jelenti azt, hogy a 2009. december 31-ig tartó időszakra nincs visszamenőleges fizetési kötelezettségük az adóalanyoknak. Ha ezt nem tartod szem előtt, akkor könnyen megeshet, hogy mulasztásodra az adóhatóság hívja majd fel a figyelmedet.

Bár a tételes egészségügyi hozzájárulás megszűnik, azért nem kell attól félni, hogy fizetési kötelezettség nélkül maradunk: pénzbeli és nem pénzbeli juttatásokra is vonatkozik az a módosítás, melynek értelmében - abban az esetben, ha a jövedelem nem a kifizetőtől származik, vagy a kifizető az adóelőleg alapját képező jövedelem után adót, adóelőleget nem köteles megállapítani - az adóalany, vagyis a te kötelezettséged megfizetni a százalékos egészségügyi hozzájárulást. A félreértések elkerülése végett érdemes tehát időben tisztázni, hogy mekkora mértékben és tulajdonképpen kire hárulnak az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatos terhek.

Járulékfizetés

Annak ellenére, hogy a munkavállalói járulékok mértéke nem módosul, a különböző járulékfajták arányai változnak. Az eddigi, úgynevezett minimum járulékalap helyett a tevékenység piaci értéke szerinti járulékfizetést vezetik be. Ennek értelmében, ha egyéni, társas vállalkozó vagy EVA-alany vagy, mostantól a tevékenység piaci értéke után vagy köteles járulékot fizetni.

Amennyiben a tényleges jövedelem nem éri el a tevékenység piaci értéke alapján számított jövedelmet, akkor ezt a tényt a havi járulékbevallásban fel kell tüntetned, és így mentesülhetsz a járulékfizetés alól. Nagyon ügyelj arra, hogy a járulékalap ebben az esetben sem lehet kevesebb a minimálbérnél.

Kocsi külföldről?

A külföldön vásárolt autókon jelentős összeget spórolhattak azok, akik úgy döntöttek, hogy Magyarország határain túlról szerzik be legújabb járgányukat. A kevesebb teherrel járó külföldi kocsik vásárlásának úgy tűnik, megálljt parancsol az a módosítás, melynek értelmében az illetéktörvény szabályait kell alkalmazni - az átadás helyétől függetlenül - minden Magyarországon nyilvántartásba vett gépjármű megszerzésére.

Őrizd meg a papírokat!

Egyéni vállalkozóként is oda kell majd figyelned arra, hogy az adójogszabályokkal kapcsolatos változások ismeretének hiányában nehogy felhívd magadra a hatóságok figyelmét. Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor januártól fel kell jegyezned, hogy milyen szempontokat vettél figyelembe a jövedelmed meghatározásánál. A feljegyzést az adózással összefüggő iratként kell kezelned, és öt évig meg kell őrizned.

A vállalkozások nyilvántartási kötelezettségére vonatkozó szabályok már tavaly is szigorodtak: az összes beszerzésről és az igénybe vett szolgáltatásokról szóló számlát egészen az elévülésükig - azaz öt évig - köteles vagy megőrizni.

Elhallgatott vagyon

Pillanatok alatt magadra vonhatod az adóhatóság figyelmét, ha akarva vagy akaratlanul megfeledkezel vagyonszerzési illetékkel kapcsolatos bejelentési kötelezettségedről. A törvény értelmében mulasztási bírságot szabhat ki rád az APEH, amennyiben nem informálod őket időben. A szigorú revizorok mérlegelhetik és enyhíthetik a büntetést, ha a késedelem 15 napon belüli, ha első alkalommal történik mulasztás, illetve, ha a vagyonszerzés csekély mértékű. Ne számíts viszont sok jóra, ha a késedelem meghaladja a hat hónapot, ha nem első ízben mulasztottál, vagy az elhallgatott vagyon értéke cseppet sem elhanyagolható.

Adózz pontosan, szépen!

Tekintettel arra, hogy lassan közeleg az adóbevallások leadási határideje, érdemes megemlíteni, hogy az adóhatóság továbbra is megbírságolhat, amennyiben bevallásodat nem határidőre, pontosan kitöltve adod postára.

Hiába teljesíted a vonatkozó kötelezettségedet, ha azt késedelmesen, hibásan, valótlan tartalommal vagy hiányosan nyújtod be.

Ezt is szeretjük