Akkor is fizethet a NAV, ha tartozásod van: hol és hogyan kell kérvényezned?
Fizetési kedvezménnyel segít a NAV a köztartozások megfizetésénél.

no-laptop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki a személyijövedelemadó-bevallásában a visszajáró összeg kiutalását kéri, de van köztartozása, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérnie a NAV-tól - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A közleményben figyelmeztettek: a lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV a kiutalni kért összeget visszatartja. Ez csak abban az esetben kerülhető el, ha az érintett ügyfél a tartozását megfizeti, vagy a fennálló tartozásaira fizetési kedvezményt kér, és azt meg is kapja - húzták alá.

A NAV emlékeztetett arra, hogy a fizetési kedvezményi kérelem legegyszerűbben a NAV honlapján, az ONYA felületen elérhető AUTRESZ adatlapon nyújtható be. Az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan azonosítja a kérelmezőt, így pár kattintással benyújtható a kérelem. Az űrlapon a fellebbezési jogról is egy mozdulattal le lehet mondani, ami gyorsítja a folyamatot - tájékoztattak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetes személyek egy évben egyszer kérhetnek részletfizetést maximum egymillió forintos tartozásukra és legfeljebb 12 hónapra - jelezték. A kérelemmel kapcsolatos döntést a NAV az ügyfélkapura küldi - idézték fel.

Fotók: Getty Images

Ezeket a papírokat 5 éven át meg kell őrizni

Az adóbevallásokkal kapcsolatban fontos változásokra figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ezt is szeretjük