Ma 15 éve szabadult Natascha Kampusch: így néz ki most a 8 éven át fogvatartott egykori kislány

Az osztrák Natascha Kampusch ma már 33 éves.

natascha-kampusch

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Natascha Kampusch neve mindenki számára ismerősen cseng. Éppen 15 évvel ezelőtt, 2006. augusztus 23-án az akkor 18 éves fiatal lány elszökött elrablójától.

  

Azt ezt követő hetekben az egész világ Natascha Kampuschra figyelt. A lányra, akit Wolfgang Priklopil nyolc és fél éven át tartotta fogva a Bécs közelében lévő, strasshofi házának hangszigetelt pincéjében.

Natascha Kampusch elrablása

A kislányt tízéves korában, 1998. március 2-án, iskolába menet rabolta el a 35 éves Wolfgang Priklopil. A férfi elektrotechnikusként dolgozott, egyedül élt nagyszüleitől örökölt házában, környezete udvariasnak, de távolságtartónak ismerte. Bécsben élő édesanyjával szoros viszonyt tartott fenn, de alapvetően kapcsolatteremtési problémái voltak.

Nataschát fél éven át a háza garázsa alatti óvóhelyből kialakított cellában tartotta. A következő hónapokban-években már egyre többször engedte fel a házba - olykor a kertbe is -, de aludnia mindig az öt négyzetméteres cellában kellett.

Natascha Kampusch kislányként
Natascha Kampusch kislányként
Fotó: Getty Images Hungary

A nyolc és fél év során a férfi pszichésen, fizikailag és szexuálisan egyaránt bántalmazta. Gyakran éheztette. Natascha később úgy írta le Priklopilt, mint magát egyiptomi istenségnek képzelő férfit.

Natascha Kampusch már elmúlt 18 éves, amikor 2006. augusztus 23-án egy óvatlan pillanatban sikerült megszöknie a strasshofi ház udvaráról. Pár száz méter futást követően egy hetvenes éveiben járó özvegyasszonyhoz kopogott be, aki kérésére kihívta a rendőröket. A rendőrnőt, aki először beszélt Nataschával megdöbbentette a lány gazdag szókincse, intelligenciája, műveltsége. Mint kiderült, sokat olvasott, Priklopil filozófiai könyveket is vett neki. Ugyanakkor a fizikálisan gyenge volt: a 18 éves lány alig 48 kg-ot nyomott, és nagyon sápadt volt. Natascha Kampusch 10 és 15 éves kora között mindössze 15 cm-t nőtt. Elrablója még aznap a vonat elé vetette magát, hogy a lány megszökött.

15 év telt el a szabadulás óta

15 év telt a fogságból történő szabadulást követően, Natascha 33 éves. Az első, ORF csatornának adott interjú bevételét - melyet a csatorna percenként 290 euróért adott el, és 120 országban sugározták - Natascha jótékony célokra ajánlotta fel. Később édesanyja és ő maga is megírta saját könyvét a fogságban töltött nyolc és fél évről. A 3096 nap című könyvéből 2013-ban német filmdráma készült. 2016-ban megírta 10 év szabadság című könyvét is. Az elmúlt 15 évben egy rövid ideig saját televíziós műsort vezetett, jótékonysági munkája köti le idejét. Egyedül él Bécsben. 

- Nem vagyok áldozat, mert az első pillanattól tudtam, hogy amint áldozatnak állítom be magam, és arról beszélek, mennyi szörnyűség történt velem, attól fogva sosem kezelnének normális emberként - nyilatkozta.

A strasshofi ház pedig, melyben Priklopil több mint nyolc éven át fogva tartotta a lányt, most Natascha Kampusch tulajdona. Az öt négyzetméteres pincehelyiséget, melyben raboskodott, feltöltette ugyan betonnal, de nem akarta, hogy vandálok áldozatául essen.

8 elrabolt gyerek

A következő gyerekek között van, aki csak néhány napig, míg más tíz éven át élt fogvatartója fogságában.

8 elrabolt gyerek, aki a csodával határos módon szabadult meg fogvatartójától: hihetetlen megmenekülések

Nézegess képeket!

Elolvasom

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Borítókép: Northphoto, Getty Images

Ezt is szeretjük