Bizonyított, boldogabb és kiegyensúlyozottabb, aki naplót ír: így segít a Bridget Jones-effektus

A naplóírás nagyon jót tesz a léleknek, érdemes kipróbálni a tudomány emberei szerint is.

GettyImages-986562198

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki vissza tud emlékezni egy kis noteszre, amibe gyerekként mindenfélét felírt, ami csak eszébe jutott. A naplóírás szokása felnőttként is hasznos lenne a pszichológusok szerint, jó hatását pedig a film után Bridget Jones-effektusnak nevezték el.

A hatás azon az egyszerű elven alapszik, hogy az agy könnyebben feldolgozza az érzelmi terhelést, ha az ember naplót vezet, ezáltal boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhet.

A Bridget Jones-effektus négynapos tesztje

A frappáns névre keresztelt jelenséget a Kaliforniai Egyetem pszichológusa, Matthew Lieberman tesztelte önkéntesek segítségével, akik vállalták, hogy tesztelik a naplóírás pozitív hatásait. MRI-felvételek segítségével megvizsgálták, milyen fizikailag mérhető hatást gyakorolt a naplóírás az agyban.

Liebermann napi húsz perc naplóírást írt elő a jelentkezők számára, amit négy napon át kellett folytatniuk. A résztvevők egyik felének egy nemrégiben történt, intenzív érzelmeket kiváltó eseményről kellett írnia bejegyzéseiben, másik részének pedig egy számára semleges eseményről.

A négy nap elteltével kiértékelték a rögzített MRI-felvételeket. Érdekes dolgot tapasztaltak: azt látták, hogy azok agyműködése, akik számukra fontos, intenzív érzelmeket megmozgató eseményről írtak, eltért azokétól, akik számukra emocionálisan semleges eseményeket vetettek papírra. Előbbieknek ugyanis nagyobb aktivitást mutatott a ventrolaterális prefrontális kérge, mely az érzelmekhez kapcsolódó agyterület. Ha tehát leírja, az ember segítheti, serkentheti agyában az érzelmek feldolgozását, azok szabályozását. 

- A Bridget Jones-effektus abban rejlik, hogy az érzelmek papírra vetése közben olyan érzelmeket ismer fel, és szed rendbe az ember magában, amiről talán azt sem tudta, hogy léteznek. Akár egy baráttal beszélgetünk, akár leírjuk gondolatainkat, hasonló hatást érünk el - magyarázta a pszichológus.

A szakértő szerint nemcsak a naplóírás működhet, hanem az is, ha az ember verset ír, vagy dalszöveget. A lényeg, hogy valamilyen formában tudatosítsa, megfogalmazza érzelmeit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érdekes módon a naplóírás különösen a férfiak esetében mutatkozott hatásosnak, ám ez természetesen nem jelenti azt, hogy a nőknek nem válhat be, sőt. Liebermann szerint a háttérben mindössze annyi húzódhat meg, hogy a férfiak általában nehezen fejezik ki szóban érzelmeiket, és számukra nagy élményt jelenthetett, még többet adhatott, hogy írásban sikeresen kifejezhették a bent rekedt érzelmeiket.

Ezekben a napokban, amikor aggodalommal teljes gondolatok ezrei burjánzanak az ember fejében a koronavírus miatt, megfontolandóak a fentiek. Ha van egy üres füzet, vagy kezdésnek csak pár írólap, akár már ma is érdemes lehet kinevezni naplónak. Hamar bebizonyosodhat, hogy a Bridget Jones-effektus csodákra képes.

A naplóírás szokása, ha hosszú távon is megmarad, kiegyensúlyozottabb lelki életet is ígérhet, hiszen mint a vizsgálat is bizonyította, már négy nap alatt is mérhető hatása van, és nagyban segíti az érzelmek feldolgozását, szabályozását, ha az ember kiírja magából, amit érez.

Szorongásoldó jóga

A naplóírás mellett a jóga is sokat segíthet, ha valakit rosszkedv, aggodalom, szorongás gyötör.

Ezt is szeretjük