Nagy veszélyben van a világ legnagyobb korallzátonya: már az UNESCO is aggódik
A klímaváltozás súlyos károkat okoz a Nagy-korallzátonyban, de nem ez az egyetlen probléma.

nagy-korallzátony2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nagy-korallzátony Földünk egyik legjelentősebb természeti kincse, ami Ausztráliától nem messze, 2000 kilométer hosszan húzódik, és egyedülálló növény-és állatvilággal gazdagítja bolygónkat, ráadásul még az űrből is látszik hatalmas kiterjedése miatt.

A Nagy-korallzátonyt 1981-ben vette fel a világörökségi listára az UNESCO, ám a klímaváltozás miatt fontos lépést tervez a szervezet. Az óceáni hőhullámok három tömeges korallfehéredést is kiváltottak, ami hatalmas károkat okozott az ökoszisztémában.

Ausztrália nem ért egyet az UNESCO-val

A korallzátonyt az UNESCO kedden bejelentett javaslata szerint akár át is sorolhatják a veszélyben lévő világörökségi helyszínek közé, ám Ausztrália nem ért egyet a döntéssel, és nagy felháborodást váltott ki a tervezet. Sussan Ley ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint a bizottság a zátony megóvására és gondozására irányuló, tudományos alapokon nyugvó stratégiák megfelelő értékelése nélkül fogalmazta meg javaslattervezetét. Az ország már évek óta küzd azzal, hogy ne sorolják át a veszélyeztetett kategóriába a Nagy-korallzátonyt, hiszen ezzel elveszítené világörökségi rangját, hiszen a térség legfőbb turistalátványosságának számít, ezzel több ezer munkahelyet teremtve.

nagy-korallzátony1
Fotó: John W Banagan / Getty Images Hungary

Helyi környezetvédelmi csoportok szerint azonban teljesen jogos a felvetés, hiszen a látszat ellenére Ausztrália nem tesz meg mindent, hogy csökkentse a klímaváltozás okozta károkat, ezért első körben az UNESCO is arra szólította fel az országot, hogy ellensúlyozzák az éghajlatváltozás hatásait. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a hatóságok már több olyan projektnek is zöld utat adtak, ami káros hatással van a természetre, mint például a kikötőbővítések és bányászati tevékenységek.

Ezek a legjobb helyek kezdő búvároknak: nem kerül egy vagyonba kipróbálni

Mutatjuk, melyik tengerpartokon a legbiztonságosabb a búvárkodás kezdőknek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük