Ki volt valójában az a bizonyos Murphy, akit annyit emlegetünk? Edward Murphy története

Murphyt sokat emlegetik, a legtöbben mégsem tudják, pontosan kiről beszélnek.

GettyImages-1159673558

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akkor romlik el a laptop, amikor a legsürgősebb munkát kellene befejezni, vajas felével esik le a kenyér, lemerül a telefon, amikor segítséget hívnánk a lerobbant kocsihoz - mindenki tudja, mit mondunk ilyenkor: ez Murphy!

A félig vigasztaló, félig magyarázó szállóige gyakran elhangzik, amikor valami olyan dolog történik, ami adott helyzetben a legbosszantóbb lehet, és szinte számítani is lehet rá, mint lehetséges rosszra. De vajon ki az a Murphy, akit ilyenkor emlegetünk?

Ki volt Murphy?

A világszerte ismert szállóige első lejegyzései a 19. század második feléből származnak, igaz, ebben az időben még nem Murphy törvényének nevezték.

1866-ban Augustus De Morgan matematikus megfogalmazta, hogy ami megtörténhet, az meg is fog történni, amennyiben elégszer próbálkozunk. Sokak szerint az ő nevét emlegették később tévesen Murphynek, de egy elterjedtebb elgondolás cáfolja ezt. Szintén az elsők közt, 1877-ben Alfred Holt is hasonlót mondott egy mérnököknek tartott előadásában: úgy találják, hogy ami el tud romolni a tengeren, az előbb vagy utóbb el is romlik.

Akivel azonban a legnagyobb valószínűség szerint összeköthetjük a törvényt, az Edward Murphy volt, aki légimérőeszköz-fejlesztéssel foglalkozott a 20. század közepén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

1947-ben Dél-Karolinában, az - későbbi nevén - Edwards Légibázison végeztek kísérleteket az MX981-es projekt keretében. Azt szerették volna kideríteni, hogy a gravitációs erő hogyan hat az emberi szervezetre hirtelen lassulás esetén.

Murphyt azzal bízták meg, hogy hozzon néhány mérőműszert, melyet a vizsgálatok során használhatnak. Masinái azonban sorra felmondták a szolgálatot, és Murphy egyre dühösebb lett. Mérgében beosztottjait kezdte hibáztatni, és azt mondta, hogy ha valamit elronthatnak, akkor azt biztos, hogy el is szúrják.

Mondata megragadta a légierő orvosának a figyelmét, és attól fogva ő és a csapat is ezt észben tartva tevékenykedett tovább - a korábbinál sikeresebben. Egyszerűen azért, mert már jó előre számba vettek minden lehetséges hibát, így nagy részüket előre ki tudták küszöbölni.

Mit akar mondani Murphy törvénye?

Ugyan az említett hibák alkalmával Murphy is mérgében mormogta el a később szállóigévé rögzült mondatot, egy 1980-as években adott interjújában úgy magyarázta, hogy a törvény nem azt akarja mondani, hogy ami elromolhat, el is romlik, hanem inkább azt, hogy ami megtörténhet, az meg is történik. Ez máris pozitívabb fényben tünteti fel a sokat emlegetett törvényt - más kérdés, hogy az emberek, mint ahogy maga Murphy is tette, általában bosszankodás közben emlegetik azt.

Mit jelentenek a közmondások?

Egy-egy szólás olyannyira ködösen fogalmaz, hogy nem is értjük az összefüggést az értelmével: érdemes megismerni az eredetüket.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük