Hitel kamat és önerő nélkül?!
Mindent a munkáltatói kölcsönről
Nincs szükség önerőre, nem kell kamatot fizetned, és még a munkahelyed is biztosítva van.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kamatmentes hitel kényelmesen, egyenesen a főnöködtől? Jól hangzik, de érdemes alaposan átgondolni a dolgot, mert bár a munkáltatói kölcsön jó megoldásnak látszik, akadnak buktatói bőven.

Az alábbiakban megtudhatod, mire kell odafigyelned, ha munkáltatói kölcsön igénylésén töröd a fejed, hiszen már a kezdeteknél érdemes szem előtt tartani néhány fontos részletet, hogy a lehető legjobban járj!

Akár utazásra, akár lakásvásárlásra

A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy támogassa munkavállalóinak kulturális, egészségügyi és jóléti körülményeit. Ez egy kölcsön formájában realizálódik, melynek összege, és maga a konstrukció a felek megállapodásától függ.

A folyósított összeg mindig valamilyen előre meghatározott célt szolgál: általában lakásvásárlásra vagy felújításra, iskoláztatásra, utazásra fordítható. Mindez valóban remekül hangzik, ám mivel a Munka Törvénykönyve nem határoz meg túl sok konkrétumot a munkáltatói kölcsönnel kapcsolatban, érdemes résen lenned, és a feltételek megállapításánál nyitva tartani a szemed és a füled.

Foglaltasd írásba!

Talán furcsán hangzik, de ahhoz, hogy a szerződés érvénybe lépjen, nem szükséges írásba foglalni - a szerződő felek egyező akaratnyilvánítása elegendő a létrejöttéhez. Nagyon fontos azonban, hogy ragaszkodj az írott formához, így ugyanis elkerülhetőek a későbbiekben az esetleges jogviták, és nem eshetsz bele a "mindenki másképp emlékszik" hibájába.

Futamidő, kamat, törlesztőrészletek

Mivel minden feltétel a felek megállapodásán múlik, a futamidő megállapítása is rád és a munkáltatódra vár.

A szerződés lehet határozott vagy határozatlan időre szóló - amennyiben ez utóbbi mellett döntötök, a szerződés 15 napos felmondási idővel szüntethető meg, ennek lejártával kell visszafizetni a kölcsön hátralékát. Emiatt, és kiszámíthatósága miatt talán érdemesebb határozott időre kérni a kölcsönt, akkor nem érhet meglepetés, és nem kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy hirtelen kell előteremtened egy nagyobb összeget.
Ami a kamatot illeti, amennyiben úgy egyeztek meg, hogy pénzintézetet is bevontok, a Polgári Törvénykönyv előírja a kamat alkalmazását. Ha azonban házon belül bonyolítjátok a kölcsönt, és a munkáltatód nem ragaszkodik hozzá, hogy kamatot kössön ki, úgy a kölcsön kamatmentes. Talán ez jelenti egyébként a legnagyobb előnyét, így a tárgyalás folyamán érdemes igyekezned, hogy ezt mindenképp kiharcold magadnak.

Fontos tudnod továbbá, hogy a törlesztőrészleteket a munkáltató kizárólag a te engedélyeddel vonhatja le a munkabéredből, ha ebbe nem egyezel bele, ő magától nem tehet ilyen intézkedést. Ha mégis megtenné, jogos panasszal élhetsz, hiszen a Munka Törvénykönyve világosan fogalmaz ezzel kapcsolatban.

Amikor a bank beszáll

Gyakran előfordul, hogy a munkáltató bevon egy bankot is a kölcsön intézésébe, így adódik még egy hibázási felület, mely sok bosszúságot okozhat.

Felmerül a kérdés, hogy miért van szükség a bankra? A válasz meglepően egyszerű: valószínűleg a munkahelyeden nem rendelkeznek kellő szakértelemmel, ezért adják át egy harmadik félnek, egy pénzintézetnek az ügy intézését. Normális esetben ez nem kellene, hogy nehézséget okozzon, ám a világ valójában ritkán ilyen derűs, így megeshet, hogy egy egyszerű adminisztrációs hiba következtében megkeserítik az életedet. Vegyük például azt az esetet, amikor valamilyen okból kifolyólag úgy alakul, hogy vissza akarod fizetni az egész összeget egyben. Számtalan papírt kell kitöltened, a bank számol - ha szerencséd van, jól -, és csak remélheted, hogy a "teljes kiegyenlítést nyert" kifejezés valóban azt jelenti majd, amit első hallásra.

Megszűnt a munkaviszonyom – mi lesz a kölcsönnel?!

Nagy jelentőséggel bír, hogy a szerződésben azt is rögzítsétek, hogy mi történik abban az esetben, ha netán elválnak útjaitok. Van egy amolyan megelőző megoldás, amit esetenként alkalmaznak - bár nem a legjobb választás. Ez esetben a munkavállaló a szerződésben kötelezettséget vállal arra, hogy a kölcsön futamideje alatt munkaviszonyát nem szünteti meg. Ezzel azonban gyakorlatilag lemond a jogáról, hogy bármikor szabadon felmondhasson. Mindenképp érdemes tehát átgondolni a dolgot, hiszen ezzel esetleg saját magadat hozhatod nehéz helyzetbe.
Világos tehát: ismét kulcsfontosságú, hogy szemfüles légy a szerződés aláírásakor, hiszen kizárólag rajtad és a munkáltatódon múlik, hogy hogyan alakul a kölcsön sorsa, ha elhagyod a céget, vagy netán elbocsátanak.

Megállapodhattok például úgy, hogy ilyen esetben a kölcsönszerződés is automatikusan felmondásra kerül, ekkor azonban általában egy összegben kell visszafizetned a még hátralévő összeget. Ha viszont ebben nem állapodtok meg előre, akkor a munkaviszonyod megszűnése nem jelenti azt, hogy a kölcsönszerződésed is megszűnik - így a munkáltatóval közösen dönthettek arról, mi legyen a kölcsönnel.

Ezt is szeretjük