3 nap alatt megbukott az új iskolarendszer? Így látja a helyzetet a DK

A Demokratikus Koalíció szerint a központosított iskolarendszer jelen formájában működésképtelen.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Demokratikus Koalíció - DK - véleménye szerint már a tanév harmadik napjára kiderült, hogy a központosított állami iskolai rendszer a jelenlegi formájában működésképtelen - mondta az MTI-nek szerdán a párt budapesti ügyvivője.

Arató Gergely arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy nevezzen ki új személyeket a területért felelős Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár helyére.

Senki nem tud semmit

A politikus - aki tanároktól és szülőktől gyűjtött tapasztalatokra, valamint a sajtóban megjelentekre hivatkozott - úgy fogalmazott, alig történtek érdemi előkészületek az új rendszer bevezetésére, azt erőből, politikai akarattal kényszerítették rá a közoktatásra, amiből semmi jó nem származott.

Szinte minden iskolában jelentkezett az a probléma, hogy a szülők a tanévkezdéskor számos fontos kérdésre nem kaptak megnyugtató választ. Senki nem tudja, hogyan fog működni az egész napos iskola, az milyen kínálatot nyújt majd a gyermekeknek, és azt az intézmények miből finanszírozzák - mondta.

Hozzátette, hogy a családok számára az is gondot jelent, miként tudják a gyermekeiknek biztosítani a korábban beütemezett programokat, például a különórákat. Hangsúlyozta, hogy most már az iskola egyedi döntésétől függ, hogy elengedik-e a diákokat.

Káosz a tankönyveknél

A tankönyvellátásra áttérve Arató azt mondta, a korábbi rendszer jól működött, most viszont előbb júliusban majd augusztusban kérték a szülőktől, hogy előre fizessék be a tankönyvek árát. 

Szerinte ennek ellenére volt olyan iskola, ahová a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. - Kello - még szeptember elsején sem küldte el a befizetések listáját. A tankönyvek pedig zárt csomagban érkeztek, ha valami kimaradt belőlük, akkor hetekbe telhet a pótlása - mondta.

Elindult az idei tanév: a politikusok sok helyen megjelentek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Úgy vélte, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - Klik - sem képes ellátni a magára vállalt feladatokat, emiatt sok iskolában a tanév elején még nincs meg a tantárgyfelosztás, nem engedélyezték az órakereteket. Emellett szerinte a pedagógusok keserűen fogadták, amikor az életpályamodellhez ígért béremelésről kiderült, hogy átverés.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- Számos pedagógusnak nem növekedett, hanem csökkent a bére - fogalmazott -, mert elvesztették a túlórák után járó többletjövedelmeket, miközben növekedett a munkaterhelésük.

Ezt is szeretjük