Nem vagy elég okos az egyetemhez? A kormány ezt is megoldja

Klinghammer István átalakítaná a felsőoktatási rendszert. Legalul lenne a közösségi főiskola.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Piramisrendszer a felsőoktatásban

A felsőoktatásért felelős államtitkár, Klinghammer István a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy átalakítanák a felsőoktatási intézmények struktúráját.

Ezzel az új felépítéssel létrejönnének a közösségi főiskolák azon diákok részére, akik az egyetemi szinthez bizonytalan tudással rendelkeznek, ugyanakkor van bennük elég szorgalom a továbbtanuláshoz.

A közösségi főiskolán kétéves lenne a képzés, és felsőoktatási szakképzést adna a hallgatónak – mondta el Klinghammer. Szerinte a közösségi főiskolák elvégzésével nagyon jó védőnő, falugazdász vagy óvónő lehet belőlük.

Elmondása alapján ez az intézménytípus lenne a piramis alja.

- Sajnos nálunk a szakképzés nagyon gyenge lábakon áll, alig van jelentkező, és semmiféle hírverést, népszerűsítő reklámot nem kap a képzés. Ha továbbtanulásról van szó, mindenki csak azt hangoztatja, hogy menjünk egyetemre. Ott meg aztán meghirdetünk mindenféle szakot, sok olyat is, amit nem igazol vissza a társadalom, és nem lehet vele elhelyezkedni. Rendezni kell ezt a helyzetet. – tette hozzá az interjúban.

Az államtitkár szerint ez több lépcsőben épülne fel. Az új struktúrában a nemzeti tudományegyetemek, mint a debreceni, pécsi, szegedi és a budapesti ELTE oktatnának sok szakot, sok karral, mesterképzéssel és doktori iskolával.

A következő lépcső az államtitkár által szakegyetemeknek nevezett intézményeknél, mint a Semmelweis, Műegyetem vagy a Miskolci Egyetem, fontos, hogy minőségileg ugyanezt a színvonalat képviseljék, de ezeknek nem kell annyi kar.

A főiskolákon viszont csak alapképzéseket folytatnának, hiszen ennek az intézménytípusnak az a dolga, hogy a közvetlen gyakorlati élet legkorszerűbb tudását a legmagasabb szinten adja át, nem pedig az, hogy az ismeretlenbe való tájékozódásra készítsen fel.

A piramis alján a közösségi főiskola helyzkedne el.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A felsőoktatási államtitkár szerint nem lenne teljesen zárt a rendszer, azaz közösségi főiskola is indíthatna alapképzést, és a főiskolákon is folyhatna egy-egy szakon mesterképzés, ha tényleg meg tudja ütni a kellő szintet. Az interjúban Klinghammer arról is beszélt, lát rá esélyt, hogy a művészeti egyetemek esetében visszahozzák a megszüntetett részösztöndíjas finanszírozási formát.

A tervekről azt mondta, szeptemberre az elvekkel megleszünk, megtörténik a felsőoktatási törvény módosítása, de ez még csak az irányok kijelölése lesz, a generális átalakításhoz két-három év kell.

Ezt is szeretjük