Egy régi műhold zuhanhat ma a Földre: kiszámították, hogy hová csapódhat

Az idén év elején nyugdíjazott műhold január 9-én lép be a Föld légkörébe, közel negyvenéves űrbeli tartózkodás után.

GettyImages-1383880959
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idén év elején nyugdíjazott műhold január 9-én lép be a Föld légkörébe, közel negyvenéves űrbeli tartózkodás után.

A NASA szerint annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a műhold roncsai kárt okozzanak a bolygónkon.

Műhold csapódhat be a Földbe

A NASA január elején nyugdíjazta Earth Radiation Budget Satelite (ERBS) elnevezésű műholdját, amely január 9-én, közel négy évtizedes űrbeli tartózkodás után lép majd be újra a Föld légkörébe. A szatellit nem irányított módon fog visszatérni, azonban az ügynökség szerint elhanyagolható annak a valószínűsége, hogy a roncsok kárt okoznak a Földön - írja a 24.hu a NASA közleménye alapján.

A műhold körülbelül két tonnát nyom, így a szerkezet nagy része el fog égni Földünk légkörében. Bár a visszatérésre bármikor sor kerülhet a hétfői nap folyamán, a legvalószínűbb, hogy az 0 óra 40 perc és 17 óra 40 perc között következik be. A dél-koreai Ministry of Science and Technology szerint nagy esély van rá, hogy az ERBS a Koreai-félsziget közelében fog lezuhanni. 

Az ERBS a 2005-ös nyugdíjazásáig aktív megfigyeléseket végzett, így jócskán túllépte a várt kétéves élettartamát. A szerkezet többek között ózon- és légköri méréseket végzett, amelyek adatait arra használták a tudósok, hogy tanulmányozzák, hogyan nyeli és sugározza ki a Föld a napenergiát. 

A NASA eredetileg úgy számolt, hogy csak két évig fogja használni a műholdat, ehhez képest majdnem harminc éven át állt szolgálatban az ERBS, fogalmaz a cikk. 

Hihetetlen képeket osztott meg a NASA: így néz ki a Mars behavazva

Bár a Marsról a legtöbbeknek egy vörös színű, kietlen világ jut eszébe, a bolygó télen néha egészen más arcát mutatja.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük