Bámulatosan néz ki a Nap felszíne közelről: így még sosem láthattuk

Látványos és közeli fotó készült a Napról.

Nap közeli fotó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nap felszínének azt a rétegét, amely látható fényt bocsát ki, fotoszférának nevezzük. Egy új teleszkópnak hála elképesztő közelségből csodálhatjuk meg az óriáscsillag felszínét.

Működik egy tudományos létesítmény Hawaii szigetén, amely a Nap tanulmányozására szolgál. A Daniel K. Inouye napteleszkóp 2013-ig Advanced Technology Solar Telescope néven volt ismert, új nevét az Egyesült Államok Hawaii szenátora után kapta.

A szerkezet már évtizedek óta egy tudományos álom volt. Az általa készített új képek úttörőek a napkutatás területén. Íme, az egyik felvétel.

Hbeta1 yellow-scaled (1)

Az NSF Inouye Solar Telescope a világ legerősebb napteleszkópja, amely örökre megváltoztatja napunk felfedezésének és megértésének módját - mondta Sethuraman Panchanathan, az NSF igazgatója.

- Megváltoztatja azt, hogy nemzetünk és bolygónk hogyan jósol meg olyan eseményeket, mint amilyen a napvihar, és hogyan készül fel azokra.

A Daniel K. Inouye napteleszkóp a Haleakala Obszervatóriumban, a hawaii Maui szigetén található, részben a bennszülött hawaii közösségek földjén. Avatásán őslakos vezetők is jelen voltak, akik tagjai a kulturális tudatosságot és tiszteletet előmozdító munkacsoportnak. Hawaii ideális csillagászati helyszínekkel rendelkezik a távcsövek számára.

Az új képek az NSF szerint egy ambiciózus, több évtizedes projekt kezdete, amelynek célja, hogy a világot a lehető legnagyobb szoláris obszervatóriummal láthassa el. Az ünnepségen tisztelgett entitások és egyének közötti együttműködési erőfeszítés előtt, amely szükséges volt a távcső üzembe helyezéséhez. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Álomszép fotók készültek a Tejútról: ezek 2021 legszebb alkotásai

Mesébe illő, ahogy a Tejút megjelenik a fotókon.

Álomszép fotók készültek a Tejútról: ezek 2021 legszebb alkotásai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: NSO/AURA/NSF

Ezt is szeretjük