Potenciálisan lakható bolygókat találtak nem messze a Földtől: ezért fontos a felfedezés

A bolygók abban a zónában keringenek, ahol előfordulhat az élet számára alapvető, folyékony állapotú víz.

GettyImages-976979300
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Spanyol csillagászok két potenciálisan élhető bolygót találtak a GJ 1002 nevű csillag körül, írja az Index az Astronomy&Astrophysics cikke alapján. 

A bolygók abban a zónában keringenek, ahol előfordulhat az élet számára alapvető, folyékony állapotú víz, de ez még nem jelenti azt feltétlenül, hogy az élet számára kedvezőek a körülmények ezeken a planétákon. 

Potenciálisan lakható bolygókat találtak a szomszédban

A csillagászok által felfedezett GJ 1002 egy vörös törpe, hűvösebb és gyengébb fényű csillag. Tömege a Napénak mindössze nyolcada. Az élhető zóna ennek megfelelően jóval közelebb húzódik - a GJ1002b jelű bolygó mindössze tíz nap alatt, a GJ1002c 21 nap alatt kerüli meg a csillagot, írja a cikk.

A csillagászok számításai szerint a GJ1002b tömege legalább 1,08-szorosa a Földének. Átlagos hőmérsékletét –69 Celsius-fokra becsülik.

A GJ1002c egy kicsit nagyobb, körülbelül a Föld tömegének 1,36-szorosa lehet. Hőmérsékletét –91 Celsius-fokra becsülik. A kutatók ezt a bolygót megfelelő jelöltnek tekintik arra, hogy megpróbálják elemezni a légkörének összetételét, derül ki a cikkből. 

GettyImages-139494176
Fotó: Luke Peterson Photography / Getty Images Hungary

A csillagrendszer mindössze 15,78 fényévnyire található a Földtől, ami kozmikus léptékben igen közelinek számít. 

Az európai déli obszervatórium, az ESO, továbbá a chilei Atacama-sivatagban található VLT teleszkóp, illetve az andalúziai Calar Alto obszervatórium részvételével együttműködésben vörös törpéket vizsgáló kutatás 2017-től 2021-ig gyűjtött adatokon alapult. A GJ1002c légkörét várhatóan a jelenleg is építés alatt álló Extremely Large Telescope ANDES spektrográfjával tudják majd meghatározni, fogalmaz a cikk.

A tudósok az asztrometriai zaj alapján úgy vélik, hogy a GJ 1002 lakható zónájának határán vagy azon túl további, Földhöz hasonló tömegű bolygók keringhetnek.

Bámulatosan néz ki a Nap felszíne közelről: így még sosem láthattuk

Látványos és közeli fotó készült a Napról.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük