Hogyan szabadulj meg a műanyagtól? A WWF szakértője hasznos tippeked ad
A műanyagmentes július során kipróbálhatod, hogyan működne a mindennapjaidban egy tudatosabb életmód.

muanyag-szivoszalak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elkezdődött a műanyagmentes július, a kezdeményezés célja az egyszer használatos műanyagok használatának kiiktatása. Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió közös műsorblokkjában felhívta a figyelmet arra, hogy globálisan évente mintegy 300 millió, az Európai Unióban pedig körülbelül 60 millió tonna műanyagot termelnek.

Hozzátette: ennek a mennyiségnek csak a harmadát hasznosítják újra. Példaként említette, hogy 150 millió tonna műanyag van a tengerekben, és ez a mennyiség mintegy 10 millió tonnával növekszik évente.

Hogyan lehet műanyagmentes a július?

A kommunikációs vezető kiemelte: a műanyagmentes július célja az egyszer használatos műanyagok használatának kiiktatása. Példaként említette, hogy a boltokban a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut is legtöbbször ilyen műanyag zacskókban vásárolják meg az emberek, holott vannak már alternatív megoldások is, amelyek nem szennyezik a környezetet.

Antal Alexa szerint fontos lenne, hogy tudatosan vásároljunk, a zöldség, gyümölcs, péksütemény kerüljön akár saját tasakba, vagy a hazavitt műanyag hosszú élettartamú legyen, ne egyszer használatos. Hozzátette, hogy a szívószál is egyszer használatos műanyag, a vendéglátóhelyeken érdemes jelezni, hogy nem kérjük.

Mint elmondta, az emberek egyre nyitottabbak, de van még hová fejlődni az egyszer használatos műanyagok kiiktatásáért. Megjegyezte: a kényelmünket nem csökkenti, ha elhagyjuk ezeket, sőt pénztárcakímélő is, mert sok helyen kell fizetni ezekért a zacskókért.

Fotók: Getty Images

Zseniális, mire cserélnék a műanyag csomagolást

Egy lengyel művész meggyőződése, hogy olyan alternatívát kell találni, ami nemcsak ideig-óráig nyújthat megoldást, de örökre ki is üti a nyeregből az eldobható műanyagot. Ezért kifejlesztett egy csomagolást, ami, bár nem kötelező megenni, emberi fogyasztásra is alkalmas.

Ezt is szeretjük