Meghökkentő mennyiségű hulladékot halásztak ki az óceánból: ez csak a jéghegy csúcsa
A 25 napos expedíció volt az eddigi legnagyobb és legsikeresebb óceántakarítás a térségben.

muanyag-ocean
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint 40 tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek össze a Csendes-óceánból Hawaii és Kalifornia között környezetvédők - adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió. Az Ocean Voyages Institute elnevezésű környezetvédő szervezet az úgynevezett nagy csendes-óceáni szemétsziget műanyaghulladékának egy részét gyűjtötte be.

Mint hangsúlyozták, ez volt az eddigi legnagyobb és legsikeresebb óceántakarítás a térségben. A 40 tonna műanyag mintegy 24 gépkocsi vagy hat-hét kifejlett elefánt súlyával egyenértékű - érzékeltette a csoport. Az expedíció 25 napig tartott, a csoport műholdas és dróntechnológia segítségével dolgozott. Elsősorban műanyag palackokat, plasztikbútorokat és játékokat gyűjtöttek be a vízből.

Nagy gondot okoznak a szellemhálók

A munka során halászhálókat is találtak, az úgynevezett szellemhálók egyike 5 tonnás, egy másik pedig 8 tonnás volt. A műanyag szellemhálók nagy mennyiségű műanyaghulladékot gyűjtenek össze. May Crowley, az Ocean Voyages Institute alapítója kiemelte, hogy az óriási szellemhálók eltávolítása az óceánból nagyon fontos, ugyanakkor a kisebb példányok is nagy károkat tudnak okozni, mert a bálnák és delfinek beléjük gabalyodnak, és elpusztulnak.

Tanulmányok szerint az óceánokban sokkal több műanyag van, mint azt korábban feltételezték. A becslések szerint évente 1,15-2,41 millió tonna műanyag szemét kerül az óceánok vizébe. A begyűjtött hulladékból 1,5 tonnát a Hawaii Egyetem művészeti képzésének hallgatói és hawaii művészek kapnak meg, akik szobrokat és más művészeti alkotásokat hoznak létre belőle. A többi hulladékot feldolgozzák, és energia előállítására használják fel.

Crowley hangsúlyozta, hogy a probléma nagyságához képest csak egy kis lépést tettek előre, de ezzel is rengeteg halat, delfint és bálnát tudtak megmenteni. Hozzátette, hogy csoportja egy hosszabb, három hónapos takarítóakciót is tervez, és remélik, hogy más szervezetek is követik a példájukat.

Fotók: Getty Images.

Kitakarították az óceán legszemetesebb partját

Három évbe telt, mire indiai önkéntesek fáradhatatlan munkával megtisztították a Versova nevű partszakaszt az azt borító szeméttől. A teknősök visszatértek élőhelyükre, amire az egész világ történelmi pillanatként tekint.

Ezt is szeretjük