Károsabb a palackozott víz, mint hinnéd: ennél még a csapvíz is egészségesebb

Egy ember évente legalább 50 ezer műanyagrészecskét visz be a szervezetébe.

palackozott-viz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évente fejenként legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberek átlagosan, és hasonló mennyiséget lélegeznek be egy új tanulmány szerint. Ehhez megdöbbentő mértékben hozzájárul a palackozott víz fogyasztása. A valós szám a szakértők szerint ennél még sokkal nagyobb is lehet, mivel az ételek és italok csak kis csoportját elemezték a műanyag-fertőzöttség mértékét vizsgálva.

A tudósok kutatása szerint a palackozott vizek gyakori fogyasztása drámaian megnöveli az elfogyasztott nanorészecskék mennyiségét - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján. A mikroműanyag megemésztésének egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen, de vélhetően mérgező anyagok szabadulhatnak fel. Egyes részecskék olyan kicsik lehetnek, hogy behatolhatnak az emberi szövetekbe, ahol immunreakciót válthatnak ki.

Mikroműanyagok a körforgásban

A szennyezettséget legfőképpen a műanyag szemét elbomlása okozza, ez a világon mindenhol jelen lévő probléma. A tudósok mindenütt találnak mikroműanyagot, bárhová néznek: a levegőben, a talajban, a folyókban és a világ legmélyebb óceánjainak fenekén. Palackozott és csapvízben, a tenger gyümölcseiben és a sörben is találtak mikroműanyagot. Októberben első alkalommal találtak műanyagot emberi székletmintában is, bizonyítva, hogy az emberek is beviszik a szervezetükbe a műanyagot.

Az Environmental Science and Technology című szaklapban bemutatott tanulmány 26 korábbi kutatást vett alapul, amelyek a halakban, rákfélékben, cukorban, sóban, sörben, vízben és a városok levegőjében mérték a mikroműanyag-részecskék mennyiségét. Ezt követően a tudósok az amerikai kormány táplálkozási irányvonalai alapján kalkulálták ki, hogy átlagosan mennyi mikrorészecskét fogyaszt egy személy egy évben. Becsléseik szerint a felnőttek évente átlagosan 50 ezer mikrorészecskét, a gyerekek pedig 40 ezer mikrorészecskét nyelnek le.

Károsabb a palackozott víz, mint hinnéd

A legtöbb étel- és italfajtát nem tesztelték, a tanulmány a kalóriabevitel 15%-át vizsgálta csupán. Kieran Cox, a kanadai Victoriai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint hiányosak az ismereteik. Elmondása szerint más ételek, mint a kenyér, a feldolgozott élelmiszerek, húsok, tejtermékek és zöldségek is ugyanennyi műanyagot tartalmazhatnak.

- Nagyon valószínű, hogy hatalmas mennyiségű műanyag van ezekben. Több százezer részecske is lehet - mondta. A vízre vonatkozó adatok igen részletesek. A palackozott víz átlagosan 22-szer több mikroműanyagot tartalmaz, mint a csapvíz. Az, aki kizárólag palackozott vizet iszik, évente akár 130 ezer műanyagrészecskét is bevihet a szervezetébe csakis ebből a forrásból, míg a csapvízből csupán 4000 részecskét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A tudósok egyelőre nem tudják, mi történik a belélegzett mikrorészecskékkel, de a most publikált tanulmány szerint a legtöbb belélegzett részecske megemésztődik, nem pedig kiköhögi vagy kitüsszenti az adott személy.

Fotók: Getty Images

Tégla helyett műanyag

Robert Bezeau egy nap megelégelte, hogy mindenhol üres műanyag palackok hevernek, ezért úgy döntött, hogy új módszert dolgoz ki az újrahasznosításukra. A kanadai vállalkozó a panamai Bocas del Toróba költözött, ahol flakonokból épített házat magának.

Ezt is szeretjük