A legolcsóbb a legjobb?
Nagy mobiltelefon-teszt
Fényképezőgép, mp3-lejátszó, térkép, játék. Hogy mik ezek? Egy mostanság divatos mobiltelefon jellemzői. De megérik a pénzüket? Utánajártunk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon tavaly több mint 2,5 millió új mobiltelefon talált gazdára, Amerikában átlag másfél évente cserélik le régi készülékeiket az emberek.

A nagy csereberének az állandóan fejlődő technika, változó divat mellett oka az addig használt készülékkel szembeni elégedetlenség is. Mi teszttel és közvélemény-kutatással kerestük meg a különböző igényeket legmagasabb szinten kielégítő telefonokat.

Az sms-től az mp3-ig, avagy az ész ára

Réges-régen túlhaladott az a vélemény, hogy a mobiltelefonok kizárólag telefonálásra valók. Egy igazán okos telefonnal az ember kiválthat egy kvarcjátékot, kompakt fényképezőt, mp3-lejátszót, térképet, határidőnaplót - vagyis lassan a hordozható számítógép kistestvérének tekinthetők ezek a készülékek. Ennek azonban ára van. De mi van akkor, ha az embernek nincs minden funkcióra szüksége? Nem akar mindegyikért fizetni - ad absurdum a telefonját tényleg csak telefonálásra akarja használni -, a számára fontos funkcióval szemben azonban továbbra is magasak az elvárásai?
Egy 2008 januárja óta tartó európai uniós teszt 120 vizsgált készülékéből az alábbiakban olyan készülékeket mutatunk be, amelyek egyes jelentős funkciók tekintetében a legjobbak között végeztek, és összességében is legalább jó eredményt értek el.

Ergonómia - Totális svéd fölény

A híresen jó svéd használati érték, praktikum, kezelhetőség - vagy ahogy divatos szóval összegzik manapság mindezt: ergonómia - ezúttal is sikert arat, az első öt helyen kizárólag a svéd-japán SonyEricsson modelljei találhatók. A legjobbak között akad kedvező árú is. Olyanoknak ajánlhatók ezek a készülékeket, akik kevésbé járatosak, de nem kevésbé motiváltak a mobiltelefonok használatában.

A külcsíntől a belbecsig: a teszt

A teszt során a szakemberek többek között értékelték a készülékekhez adott használati útmutatót, a kezelőszerveket, a menüt és a kijelzőt általánosságban - méret, tükröződés, valamint napfényben való olvashatóság tekintetében. Megvizsgálták a rázkódás- és ütésállóságot, a vízállóságot, a kijelző karcállóságát, továbbá a kidolgozás minőségét. A készüléket három olyan ember is tesztelte, akik korábbról már valamennyire ismerték a készülékeket. Vizsgált szempontjaik a hívásfogadás, a gyorshívás, az új telefonszám eltárolása, a nem fogadott hívás visszakeresése, valamint a kijelző használhatósága voltak. Emellett tesztelték az sms-írás és -olvasáshoz szükséges funkciókat, a VGA felbontásnál nagyobbra képes fényképezőkkel rendelkezőket különböző fényviszonyok között. Vizsgálták a műszaki paramétereket, az energiafogyasztást, az arra alkalmas készülékek esetében a zenefeltöltést, a zeneminőséget, továbbá többek között a szórakozási lehetőségeket és irodai alkalmazások meglétét.

Tartósság: vannak különbségek

Bizonyára azt gondolnád, nagy különbségek nincsenek a telefonok tartósságában, masszívságában. Ám igenis vannak, elsősorban a vízállóságot és a képernyő strapabírását illetően. Régebben voltak könnyen beazonosítható elnyűhetetlen készülékek, manapság már nem egyértelmű a helyzet, a tesztben szereplő típusokra azért lehet számítani. Ezek olyan felhasználóknak ajánlottak, akiknek a telefonja nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mert poros, vizes helyen dolgoznak.

Használati érték: az olcsók a jók

A végeredmény mintha azt sugallná, hogy azoknál a telefonoknál szempont, hogy telefonként - vagyis elsődleges szerepben - kiválóan funkcionáljanak, amelyek tényleg csak a telefonálásra lettek kitalálva - a két nyertes ugyanis a legolcsóbbak közül kerül ki. Megvan ennek is a magyarázata: a sokoldalú készülékeknél az extra funkcióknak is helyet kell szorítani, a kezelőszerveken és a menüben egyaránt.

Sms-ezés: kényelmesek a Samsungok

Vannak bizonyos csoportok - például a halláskárosultak -, akik csak sms-eznek. Nekik létszükséglet, hogy az sms-ezést és a kapcsolódó műveleteket a lehető legkényelmesebben elvégezhessék. Azt feltételezhetnénk, a kézírást felismerő, érintőképernyős készülékek ebben a versenyszámban előnyben vannak, ám a listán nem találni ilyet. Ezek a típusok valóban nagyon hatékonyak, de csak miután az ember megtanulta az ő szájuk íze szerint kanyarítani a betűket. Általánosságban egyébként megállapítható, hogy a nagy, átlátható képernyőjű készülékeken könnyebb az sms-ezés.

Fényképező-funkció: még nem az igazi

Sajnos, a legnagyobb lemaradás a hagyományos kompakt digitális fényképezőkhöz képest még mindig éppen a képalkotási minőségnél van. A gondok általában a mesterséges fénynél kezdődnek, a természetes fényű helyzetekkel már egészen jól megbirkóznak a telefonok. A legtöbb hátrány természetesen a fizikai korlátokból ered: a tesztelt mezőnyben például egyedül a Samsung SGH-G800 rendelkezett optikai zoommal - ezzel együtt nem tudott igazán jó eredményt elérni. Mindenesetre ott, ahol nem a minőségen, hanem a konzerváláson van a hangsúly, helytállnak a mobilba épített fényképezők.

Zenelejátszás: nem olcsó, de mulatság

A legjobban teljesítő készülékek közül - amelyek hozzák egy hordozható mp3-lejátszó minőségét, sokoldalúságát - a legolcsóbbhoz kártyafüggetlenül 35 ezer forintért lehet hozzájutni. 20 ezer forintért már lehet venni egy egyszerűbb készüléket, ám a zenélő telefonok még mindig drágának tűnhetnek.

Mellettük szól azonban, hogy mindig kéznél vannak, nem foglalnak plusz helyet, ráadásul az itt szereplő modellek mindegyike repülőgépen is hallgatható: a telefon funkció a repülős előírásoknak megfelelően kikapcsolható.

Mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt
A SonyEricsson W910i kivételével mindegyik, a végminősítésnél az élbolyban végzett telefon szerepel valamelyik korábbi listán - az első három helyezett egyébként a Sony Ericsson W890i, a Sony Ericsson W910i, valamint Nokia 5310 Xpress Music lett -, ami azt jelenti, hogy egyes kategóriában kiemelkedőt nyújtottak, miközben a többiben kiegyensúlyozottan, átlagosan szerepeltek. Mindenki megtalálhatja tehát azt a készüléket, amely személyes igényeit a legjobban kielégíti, de közben a kevésbé fontosnak tartott műveleteknél is megfelelően teljesít. Így, ha az ember csak a számára lényeges, sokat használt funkcióban kiemelkedőt nyújtó készüléket választ, akkor még a pénztárcáját is kímélheti.

A cikk az Európai Bizottság támogatásával készült.

2008. október 9-től kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
Ha nincs kitéve, kérje az újságárustól!

A tartalomból:
  • Az igazi tej savanyú és vizes? - Házi tejeket teszteltünk
  • Pehely: könnyű reggeli? - Nemzetközi teszt
  • A műanyag klumpa drága és mérgező?
  • Puhává, bársonyossá teszik a bőrünket - minden, amit a testápolókról tudni érdemes
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük