Ha ilyen e-mailt kapsz, ne válaszolj rá! Bank nevében kereshetnek fel a csalók
Adathalászat támadási kísérletek indultak az ügyfelek ellen az MKB Bank és a Budapest Bank összeolvadása után.

GettyImages-1368756331
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megnőtt az MKB Bank ügyfelei ellen indított adathalász kísérletek száma, miután 2022. március 31-én a pénzintézetbe beolvadt a Budapest Bank. A csalók az egyesülésre hivatkozva próbálnak banki adatokat kicsalni az ügyfelekből - közölte a Magyar Bankholding.

Az adathalászok jellemzően hamis e-mail-üzenetben, a bank nevében keresik meg a számlatulajdonosokat. A közleményben a Magyar Bankholding tagbankjai arra kérik az ügyfeleket, hogy soha, semmilyen körülmények között ne adják meg banki azonosítóikat, jelszavaikat, számlaadataikat.

Az egyesült MKB Bankhoz az elmúlt napokban számos bejelentés érkezett az ügyfelektől azzal kapcsolatban, hogy csalók próbáltak hozzájutni bizalmas banki adataikhoz e-mailes megkeresés útján. A csalók jellemzően arra hivatkoznak, hogy a jogelőd Budapest Bank és MKB Bank egyesülése miatt szükségessé vált adataik vagy jelszavuk módosítása.

Jellemzően arra kérik az ügyfeleket, hogy az általuk megadott linken jelentkezzenek be az internetbankfiókjukba, és ott adják meg az adataikat. Az e-mailekben található internetes oldalra vezető link megtévesztésig hasonlít a bank internetbankjának hivatalos bejelentkezőfelületére. A jelszavak és kódok így a csalók birtokába kerülhetnek, amelyeket felhasználhatnak banki tranzakciók kezdeményezéséhez - emelték ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közleményben felhívták a figyelmet: az MKB Bank sosem kéri az ügyfeleit az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülésére hivatkozva, hogy az e-mailben szereplő linken keresztül lépjenek be az internetbankba. Fontos, hogy minden belépés az MKB Bank oldaláról történjen - hangsúlyozták.

Így lehet kiszúrni a kamu zsaroló e-maileket

A zsarolólevélben az elkövetők e-mailben követelnek pénzt a címzettektől.

Ezt is szeretjük