Éreztél már ilyet a melledben? 10 nőből 8 azonnal a mellrákra gondol
A legtöbb nő megijed, amikor ezt érzi a mellében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mellfájdalom egy természetes jelenség, amely a legtöbb nőnél időről időre jelentkezik, és a legtöbb esetben nem ad okot aggodalomra. Vannak, akik megijednek tőle, és rögtön az emlőrákra asszociálnak, pedig a mellfájdalom önmagában nem tünete a betegségnek. Elmondjuk, mire utalhat!

A hormonok játéka

Főként a fiatal nőknél jellemző, hogy peteéréskor, illetve közvetlenül a menstruáció kezdete előtt - van, akinél közben is - szúró, nyilalló vagy tompa mellfájdalom jelentkezik, ami gyakran a hónaljba is átsugárzik. Ez egy teljesen normális, hormonok által okozott jelenség, és ha nem is rendszeresen, de minden nő találkozott már vele legalább néhányszor, nem kell tehát megijedned tőle.

Hétköznapi okok

Létezik ciklushoz nem köthető mellfájdalom is, ám még ekkor sincs ok az ijedségre. Ha éppen eseménytelen napokon érzed a fájdalmat, elképzelhető, hogy túl sok koffeint vittél be a szervezetedbe, ugyanis ez is kiválthatja a kellemetlen érzést. Ha nem kávézol, lehet, hogy csak megerőltetted magad, nehezet emeltél, rossz mozdulatot tettél, vagy egyszerűen elfeküdted a mellkasod. Érdemes a melltartóidat is megvizsgálni, mert egy rossz fazonú vagy méretű darab alaposan megkínozhat.

Mikor jelez betegséget?

Előfordulhat az is, hogy a mellben jelentkező fájdalom tényleg valamilyen betegséget jelez, de még ekkor sem kell rögtön a legrosszabbra gondolnod. Lehet, hogy egy egyszerű gyulladásról van szó, ez általában lázzal is jár, és orvoshoz kell fordulni vele. A mellráknak egészen más jellegű tünetei vannak, de rendszeres szűréssel és önvizsgálattal megelőzhető a baj. Korábbi cikkünkben mindent megtalálsz, amit tudnod kell a témával kapcsolatban!

Ezt is szeretjük