2400 ember hal bele évente itthon, pedig megelőzhető lenne - Ezt kell tenned
Dr. Oláh Orsolya válaszolt kérdéseinkre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a rákgyógyításában a korai felismerés. Európában hazánkban a legmagasabb a rákos megbetegedések száma az OECD és az Európai Bizottság felmérése szerint, ráadásul nálunk sajnos a halálozási arány is magasabb, mint más európai országokban: 100 ezer 65 évnél fiatalabb rákbetegből 120-an válnak a rák áldozatává.

A mellrák gyakorisága

Hazánkban évente 6-7 ezer nőnél diagnosztizálják, és 2400 nő veszíti életét mellrákban. A szűrővizsgálatok - mammográfia, mellultrahang - és a rendszeres önvizsgálat segítheti a mielőbbi felismerést, ami a gyógyulási esélyeket jelentősen javítja. Dr. Oláh Orsolya nőgyógyászt kérdeztük a témában.

Az önvizsgálatról

- Miért fontos és milyen gyakran kell önvizsgálatot végezni?

- Az emlőrák Magyarországon a nők körében a harmadik leggyakoribb halálok. A korai felismerés viszont nagyon jó arányban hoz gyógyulást, így fontos minden eszközt megragadni annak érdekében, hogy egy esetleges diagnózis a legkorábban felállításra kerüljön.  20 éves kor felett minden nőnek havonta javasolt mellönvizsgálatot végeznie.

- Hogyan kell önvizsgálatot végezni?

- Először leeresztett karokkal nézzünk bele a tükörbe, és vizsgáljuk meg, hogy a két mellen észlelünk-e méretbeli, formabeli vagy a bőr felszínén lévő változást. Ezt követően emeljük fel a karokat, és ismételjük meg ugyanezt felemelt karral.

Az emlő áttapintását érdemes fekvő helyzetben kezdeni, és álló helyzetben megismételni. A nedves bőrön egyszerűbben megy a vizsgálat, így sokan zuhanyzás közben végzik el.

A vizsgált mell oldali kart felemeljük, és a tarkónkra tesszük. Az ellenoldali kézzel végezzük a vizsgálatot. Az ujjakat összezárjuk, és így gyakorlunk határozott de nem fájdalmas nyomást a mellre, és tapintjuk át az egész mellet. Kétféleképpen is megtehetjük ezt, vagy a mellbimbótól kifelé körkörösen haladunk spirálisan egyre nagyobb körökben, vagy sugárirányban járjuk körbe a mell egész felületét a hónaljároktól a szegycsontig, a kulcscsonttól a has felső határáig.

Fontos, hogy egész mélységében vizsgáljuk a mellszövetet, a legmélyebb rétegeknél érezzük a bordákat is. A mellbimbónál figyeljük meg, hogy nincs-e az emlőből váladékozás - mondta dr. Oláh Orsolya.

- Mikorra érdemes az önvizsgálatot időzíteni?

- Ezt általában a ciklus második hetében, a menstruációt követő napokban érdemes megtenni, ilyenkor a legkevésbé érzékenyek ugyanis a mellek. Másrészt fontos, hogy a mell vizsgálata mindig a ciklus azonos szakaszában történjen meg, hogy a hormonális állapot ne zavarja az eredményt.

Ha valami nincs rendjén

- Mit kell tenni, ha valaki talál egy csomót a mellében, vagy bármilyen látható elváltozást tapasztal?

- Magyarországon az emlőrák diagnosztikájával és kezelésével néhány intézményt leszámítva elsősorban a sebészeti osztályok foglalkoznak. Ha egy gyanús tapintási eltérést talál a páciens, érdemes rögtön sebészhez fordulni. Természetesen a felismerésben a nőgyógyásznak is nagy szerepe van, az éves méhnyakrákszűrés alkalmával javasolt az emlők tapintási vizsgálatának az elvégzése is, szükség esetén a szakember emlőultrahangra és mammográfiára is irányíthatja a pácienst. Amennyiben viszont valamilyen gyanús elváltozás tapintható, a pácienst legtöbbször továbbirányítják a sebészetre, mivel ha műtétre van szükség, azt ott fogják elvégezni.

További tünetek

- Csak csomó jelezhet bajt, vagy fájdalom is? Mik az egyéb tünetek?

- A tumoros elváltozások általában nem fájnak, ez is nehezíti a diagnózist. Fájdalom esetén inkább más eltérésre, például a nemi hormonok ingadozására, emlőcisztára, gyulladásra vagy sérülésre kell gondolni, de persze észben kell tartani a rosszindulatú elváltozás lehetőségét. Emlőtumornál gyakran tapintható csomó az érintett oldali hónaljárokban is.

Fontos az is, hogy a daganat sokszor behúzza a fölötte lévő szöveteket és a bőrt, akár a mellbimbót is. A daganat fölött a bőr piros vagy kiütéses lehet, akár viszkethet is. Ha ilyet tapasztal valaki, haladéktalanul forduljon szakemberhez. Emellett az érintett emlő megnagyobbodhat, de akár kisebbedhet is, formája megváltozhat - mondta dr. Oláh Orsolya.

Ezt is szeretjük