2400 ember hal bele évente itthon, pedig megelőzhető lenne - Ezt kell tenned

Dr. Oláh Orsolya válaszolt kérdéseinkre.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a rákgyógyításában a korai felismerés. Európában hazánkban a legmagasabb a rákos megbetegedések száma az OECD és az Európai Bizottság felmérése szerint, ráadásul nálunk sajnos a halálozási arány is magasabb, mint más európai országokban: 100 ezer 65 évnél fiatalabb rákbetegből 120-an válnak a rák áldozatává.

A mellrák gyakorisága

Hazánkban évente 6-7 ezer nőnél diagnosztizálják, és 2400 nő veszíti életét mellrákban. A szűrővizsgálatok - mammográfia, mellultrahang - és a rendszeres önvizsgálat segítheti a mielőbbi felismerést, ami a gyógyulási esélyeket jelentősen javítja. Dr. Oláh Orsolya nőgyógyászt kérdeztük a témában.

Az önvizsgálatról

- Miért fontos és milyen gyakran kell önvizsgálatot végezni?

- Az emlőrák Magyarországon a nők körében a harmadik leggyakoribb halálok. A korai felismerés viszont nagyon jó arányban hoz gyógyulást, így fontos minden eszközt megragadni annak érdekében, hogy egy esetleges diagnózis a legkorábban felállításra kerüljön.  20 éves kor felett minden nőnek havonta javasolt mellönvizsgálatot végeznie.

- Hogyan kell önvizsgálatot végezni?

- Először leeresztett karokkal nézzünk bele a tükörbe, és vizsgáljuk meg, hogy a két mellen észlelünk-e méretbeli, formabeli vagy a bőr felszínén lévő változást. Ezt követően emeljük fel a karokat, és ismételjük meg ugyanezt felemelt karral.

Az emlő áttapintását érdemes fekvő helyzetben kezdeni, és álló helyzetben megismételni. A nedves bőrön egyszerűbben megy a vizsgálat, így sokan zuhanyzás közben végzik el.

A vizsgált mell oldali kart felemeljük, és a tarkónkra tesszük. Az ellenoldali kézzel végezzük a vizsgálatot. Az ujjakat összezárjuk, és így gyakorlunk határozott de nem fájdalmas nyomást a mellre, és tapintjuk át az egész mellet. Kétféleképpen is megtehetjük ezt, vagy a mellbimbótól kifelé körkörösen haladunk spirálisan egyre nagyobb körökben, vagy sugárirányban járjuk körbe a mell egész felületét a hónaljároktól a szegycsontig, a kulcscsonttól a has felső határáig.

Fontos, hogy egész mélységében vizsgáljuk a mellszövetet, a legmélyebb rétegeknél érezzük a bordákat is. A mellbimbónál figyeljük meg, hogy nincs-e az emlőből váladékozás - mondta dr. Oláh Orsolya.

- Mikorra érdemes az önvizsgálatot időzíteni?

- Ezt általában a ciklus második hetében, a menstruációt követő napokban érdemes megtenni, ilyenkor a legkevésbé érzékenyek ugyanis a mellek. Másrészt fontos, hogy a mell vizsgálata mindig a ciklus azonos szakaszában történjen meg, hogy a hormonális állapot ne zavarja az eredményt.

Ha valami nincs rendjén

- Mit kell tenni, ha valaki talál egy csomót a mellében, vagy bármilyen látható elváltozást tapasztal?

- Magyarországon az emlőrák diagnosztikájával és kezelésével néhány intézményt leszámítva elsősorban a sebészeti osztályok foglalkoznak. Ha egy gyanús tapintási eltérést talál a páciens, érdemes rögtön sebészhez fordulni. Természetesen a felismerésben a nőgyógyásznak is nagy szerepe van, az éves méhnyakrákszűrés alkalmával javasolt az emlők tapintási vizsgálatának az elvégzése is, szükség esetén a szakember emlőultrahangra és mammográfiára is irányíthatja a pácienst. Amennyiben viszont valamilyen gyanús elváltozás tapintható, a pácienst legtöbbször továbbirányítják a sebészetre, mivel ha műtétre van szükség, azt ott fogják elvégezni.

További tünetek

- Csak csomó jelezhet bajt, vagy fájdalom is? Mik az egyéb tünetek?

- A tumoros elváltozások általában nem fájnak, ez is nehezíti a diagnózist. Fájdalom esetén inkább más eltérésre, például a nemi hormonok ingadozására, emlőcisztára, gyulladásra vagy sérülésre kell gondolni, de persze észben kell tartani a rosszindulatú elváltozás lehetőségét. Emlőtumornál gyakran tapintható csomó az érintett oldali hónaljárokban is.

Fontos az is, hogy a daganat sokszor behúzza a fölötte lévő szöveteket és a bőrt, akár a mellbimbót is. A daganat fölött a bőr piros vagy kiütéses lehet, akár viszkethet is. Ha ilyet tapasztal valaki, haladéktalanul forduljon szakemberhez. Emellett az érintett emlő megnagyobbodhat, de akár kisebbedhet is, formája megváltozhat - mondta dr. Oláh Orsolya.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük