18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Újra feszes hüvelyt ígér a módszer: egyre többen érdeklődnek a nőgyógyász szerint

Dr. Oláh Orsolya válaszolt a kérdéseinkre.

Süllyedéses elváltozással, szexuális életben bekövetkező negatív változással, vizelettartási gondokkal élő nők körében egyre nagyobb érdeklődés övezi a hüvelysúly-terápiát, melyről dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg.

A hüvelysúly terápiáról

Miben alkalmazható eredményesen a hüvelysúly terápia?

- A hüvelysúlyok a medencefenéki vagy gátizomzat megerősítésén kívül stressz-inkontinencia kezelésében is használatosak. Használatuk mellett javulhat a szexuális élet minősége, mérsékelt kismedencei süllyedések - hüvelyfali süllyedések, méhsüllyedés - esetén rendszeres használat mellett javulhatnak a süllyedéses tünetek. Funkciójuk, hogy a hüvelybe helyezve segítsenek a medencefenéki izomzat megerősítésében.

Hogyan kell elképzelni a hüvelysúlyt?

- A hüvelysúlyok kisméretű, különböző nehézségű műanyag kúpok, formájukat tekintve leginkább egy tamponhoz hasonlítanak, de vannak köztük kerek műanyag vagy szilikon gömbök is. A kúp alakú súlyoknak két fő típusuk van. Az egyik a hüvelysúly sorozat, vagyis egy szett, melyben több, növekvő tömegű, vagyis egyre nehezebb hüvelysúly található. A másik fő típus egy darab kúpból áll, melybe több különböző tömegű nehezék helyezhető.

Mióta létezik a hüvelysúly terápia?

- A jelen formájában használatos hüvelysúlyokat vagy más néven Kegel-súlyokat a '40-es években fejlesztette ki egy amerikai nőgyógyász, Arnold Kegel.
Ennél jóval régebbi múltra tekint vissza a szintén erre használatos Jade-tojás vagy Yoni-tojás, mely eredetét tekintve valószínűleg az ősi Kínából származik.

Ezek a legvonzóbb dolgok a nőben a férfi szerint

Nézegess képeket!

Elolvasom

A módszer technikai részletei

Hogyan kell alkalmazni a súlyokat?

- A megfelelő súly síkosító zselé vagy krém segítségével történő hüvelybe helyezése után annyira kell összehúzni a medencefenéki izmokat, hogy a hüvelysúly ne csússzon ki a hüvelyből. Azzal a súllyal kell kezdeni, amit legalább egy percig bent tud tartani a páciens. Ezt a gyakorlatot napi kétszer kell elvégezni. Fokozatosan kell növelni az időtartamot addig, amíg az első hüvelysúlyt 15 percig a hüvelyben tudjuk tartani, ezt követően át lehet térni egy nehezebb súlyra. A cél, hogy a legnehezebb hüvelysúlyt 15 percig a hüvelyben tudjuk tartani, és a feladatot napi kétszer el tudjuk végezni.

Az sem ritka, hogy valaki még a legnagyobb és a legkönnyebb méretet sem tudja a hüvelyben tartani álló helyzetben, ilyenkor érdemes fekve vagy ülve kezdeni a gyakorlást a hüvelyi összehúzásokkal, majd addig így folytatni, amíg meg nem erősödik annyira a medencefenéki izomzat, hogy már álló helyzetben se jelentsen gondot a helyben tartása. Ezt követően fokozatosan át lehet térni a kisebb és nehezebb súlyok használatára.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Jobb a hüvelysúly terápia a hagyományos intim tornánál?

- A medencefenéki izmok annyira elgyengülhetnek, hogy már az azonosításuk is nehézségekbe ütközhet. Emiatt szakszerű betanítás nélkül sokszor előfordul, hogy a páciens abban a hitben végez farizom- vagy hasizomgyakorlatokat otthon, hogy a megfelelő gátizmokat mozgatja. A hüvelysúlyok behelyezésével viszont biztosak lehetünk abban, hogy a kicsúszás megelőzése érdekében a megfelelő izmok húzódnak össze. A kívánt hatás eléréséhez viszont türelem kell, legalább három hónap gyakorlás után van értelme felmérni, hogy működik-e a terápia.

Kik próbálhatják ki a terápiát?

Van olyan nő, illetve eset, mikor a terápia nem alkalmazható?

- Bizonyos esetekben a kezelés nem javasolt. Ilyenek a következők:
várandósság alatt, közelmúltban lezajlott vetélés esetén, illetve gyermekágyban, szeméremtest és hüvelygyulladás esetén, súlyosabb fokú kismedencei süllyedés esetén - ennek megítélésében segít az urogynekológus szakvizsgálat -, menstruáció alatt, házasélet utáni két órában, kismedencét érintő műtétet követő három hónapban, pszichoszexuális zavar esetén.

SZTK ellátáson belül is elérhető a terápia?

- Sajnos a hüvelysúlyokra nincsen támogatás. Bár otthoni használatra lettek kifejlesztve, a betanításban segítségre lehet a szakterületen belül járatos nőgyógyász, urológus vagy akár gyógytornász is, akár szakrendelőben is.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük