Mire keresnek rá a legtöbben mostanában? Óriási változásokat mutatott ki egy felmérés
Kiderült, mire keresnek rá a legtöbben mostanában az interneten.

GettyImages-643897728
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben az orosz-ukrán háború percről percre történő tudósítására, a gáz árára és árfolyamára, valamint a csernobili atomerőmű felrobbanásának több mint harminc évvel ezelőtti részleteire voltak kíváncsiak az utóbbi hetekben az interneten.

A top 25 magyarországi keresésben a február 25. és március 5. közötti időszakban hat kulcsszó is az orosz-ukrán háborúra, illetve annak következményként az euró árfolyamára irányult - derült ki az Avantgarde Group kommunikációs tanácsadó cég internethasználati szokásokról készült elemzéséből. A kereséseket jelentősen befolyásolták a napi hírek, események, például a csernobili vagy éppen zaporizzsjai erőművek elfoglalása és visszafoglalása.

Mire keresnek rá a legtöbben?

Az orosz invázió február 24-én kezdődött, ez pedig a Google keresésekből is egyértelműen látható. A február 6. és április 6. közötti vizsgált időszakban a háború kitörésének napján a keresések közül a népszerűségi index 1-től 100-ig terjedő skáláján a legmagasabb értékére ugrott Putyin neve és az ukrán elnök kifejezés.

Volodimir Zelenszkij neve a háború kitörése utáni napokban jelent meg főként Magyarországon, a korábbi, február elején regisztrált elenyésző számú keresés után jelentős, több mint kétezer százalékos növekedést mutatott.

A háború első napjaiban közel ezer százalékkal ugrott meg február elejéhez képest az átlagos keresések száma a csernobili atomerőmű kapcsán. Nem csupán arra voltak kíváncsiak a magyar internetezők, hogy mi történt akkoriban, de többen a sugárzás mértékének, terjedésének is utánajártak. A kapcsolódó keresésekben a paksi atomerőmű is megjelent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól látható, hogy az események nagyban befolyásolták a kereséseket, hiszen a zaporizzsjai atomerőmű veszélybe kerülése idején, március elején közel hússzorosára nőtt az atomerőműre irányuló böngészések száma. A február elejétől április elejéig tartó időszakban az atomháború is a keresett szavak közé került, ugyanakkor ez a kifejezés nem mutatott kiemelkedő ugrást.

Az orosz szankciók bejelentése után, illetve a magyar választások kampányidőszaka kapcsán az orosz gáz kifejezésre is egyre inkább meglódult a keresés. Kiugró változás március elején történt a nem megújuló energiaforrás kapcsán, amikor a népszerűségi indexen már a legmagasabb értéket érte el, amely több mint ötszáz százalékot jelentett a megelőző napokhoz képest. A kulcsszó március végén is erőre kapott, ugyanakkor ez csupán már negyede volt a korábbi csúcsértéknek.

Mit mutatnak a hazai hírportálok olvasottsági adatai?

Az eredmények hamar és nagymértékben változnak egy-egy jelentősebb háborús esemény kapcsán, ugyanakkor elmondható, hogy a kezdeti érdeklődés jelentősen csökkent. A krízis folyamatának kezelése a lakosság körében a várakozásnak megfelelően alakult, a megrettenést, nyugtalanságot az alkalmazkodás váltotta fel, ezt mutatják a hírportálok olvasottsági adatai is.

Míg békeidőben a legritkább esetben, például egy választás kapcsán emelkedik a főbb portálok egyedi látogatóinak száma 1 millió fölé, addig február 24-án négy híroldal - Index, 24.hu, Blikk és Portfolio - is bőven meghaladta ezt a számot, sőt, február 25-én a Blikk még a másfél milliós határt is átlépte. Február 28-án öt portál látogatóinak száma érte el az egymilliót - a fentebb említetteken kívül az Origo -, majd elindult a lassú csökkenés, a helyzethez való alkalmazkodás.

Kiugró értékeket még az országgyűlési választás napja hozott, amikor az említett öt portál mindegyike elérte az egymilliós határt. Összességében elmondható, hogy a híroldalak esetében a látogatói számok visszatérni látszanak a normális szintre, ugyanakkor a békeidőhöz képest még mindig többen keresik fel ezeket a portálokat.

Fotók: Getty Images

Hamarosan időpontot is lehet foglalni a Google-on

Az új funkció az egészségügyi szolgáltatásoknál különösen fontos lesz.

Ezt is szeretjük