Itt a lista: 7-800 ezer forintos fizetések Orbán hivatalában
Alig van vezető, aki félmillió alatt keres. Az átlagbér Magyarországon 220 700 forint.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Július végén az atlatszo.hu rendszerén keresztül közérdekű adatigényléssel fordultunk a Miniszterelnökséghez, melyben a vezetők, vezető tisztségviselők - tehát a főosztályvezetők, főosztályvezető-helyettesek, osztályvezetők - fizetésének részletes adatait kértük.

A Miniszterelnökség által megküldött adatokból kiderül, Orbán Viktor hivatalában nem ritkák a 4-800 ezer forint közötti fizetések, a vezetői átlagbér 591 ezer forint. A Miniszterelnökség 37 vezetőt foglalkoztat, fizetésükre havonta 21 millió forint megy el. 

Az alább feltüntetett összegek bruttó összegek.

4-800 ezer forintos bérek

A vezetők közül 800 ezer forint fölötti fizetést kap Benkő Szilárd, a szervezési stáb vezetője és Rahói Zsuzsanna, aki a nemzetközi stáb főosztályvezetői feladatait látja el. Benkő Szilárd 885 ezer forintot, Rahói Zsuzsanna 883 ezer forintot kap havonta.

Ennél kevesebbet, de még mindig több mint 700 ezer forintot három fő keres, Bali Gabriella, a Miniszterelnöki Protokoll Titkárság főosztályvezetője - 763 ezer forint -, Rákossy Balázs, a Miniszterelnökséget Vezető Államtitkári Kabinet főosztályvezetője - 763 ezer forint - és Héjj Dávid, a Századvég egykori elemzője, aki ma már a politikai koordinációért felel mint stábvezető. Héjj Dávid 748 ezer forintos illetményre számíthat június 18. óta.

A fizetési listán őket követi Oravecz Zoltán Pál főosztályvezető - 691 ezer forint -, dr. Fogarasi Katalin, aki a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság Titkárságának főosztályvezetője - 691 ezer forint - és Döme Andrea, a Gazdálkodási, Humánpolitikai és Jogi Főosztály vezetője, aki 686 ezer forintot kap.

A top tízbe befért még Greinstetter Balázs főosztályvezető - 663 ezer forint -, illetve Kurtán Krisztina, Pénzügyi és Intézményi Osztály vezetője, aki 624 ezer forintot keres havonta. 

Top 10 vezetői fizetés - bruttó

  1. Benkő Szilárd stábvezető: 885 ezer forint.
  2. Rahói Zsuzsanna főosztályvezető: 883 ezer forint.
  3. Bali Gabriella főosztályvezető: 763 ezer forint.
  4. Rákossy Balázs főosztályvezető: 763 ezer forint.
  5. Héjj Dávid stábvezető: 748 ezer forint.
  6. Oravecz Zoltán Pál főosztályvezető: 691 ezer forint.
  7. Fogarasi Katalin főosztályvezető: 691 ezer forint.
  8. Döme Andrea: 686 ezer forint.
  9. Greinstetter Balázs főosztályvezető: 663 ezer forint.
  10. Kurtán Krisztina osztályvezető: 623 ezer forint.

Félmillió alatt három vezető keresett

A fennmaradó 27 személy sem panaszkodhat, bérük ugyanis vagy meghaladja, illetve pár ezer forint híján közelíti a havi félmilliót.

Kivételt Szilas Renáta Rita főosztályvezető-helyettes - 417 ezer forint -, Kaposi Csilla osztályvezető - 450 ezer forint -, Teimer Gábor osztályvezető- 456 ezer forint - jelent. Utóbbi két személy júniusig bezárólag kapta ezt a fizetést.

A teljes listát ezen a linken találod.

A Miniszterelnökség válaszában hangsúlyozta: a vezetők és vezető tisztségviselők illetménye minden esetben a jogszabályi rendelkezések szerint került megállapításra.

Jutalmat nem kaptak

A hivataltól kikértük a munkavégzéshez kapcsolódó juttatásokra - szabadságmegváltás, jutalom, helyettesítési díj, keresetkiegészítés, céljuttatás - vonatkozó adatokat is. A Miniszterelnökség közölte, ilyen juttatást a vezetők 2012 első félévében nem kaptak.

A Miniszterelnökség a nem rendszeres juttatásokra, köztük a sajátos juttatásokra, a költségtérítésekre és hozzájárulásokra, valamint a szociális jellegű juttatásokra vonatkozó adatokat nem adta ki, a magyarázat szerint azért, mert ezek nem a szerv tevékenységére vonatkozó vagy a közfeladat ellátásával közvetlenül összefüggő adatok.

Cafeteria: 200 ezer forint/év

Egyben hozzátették: ezen juttatások feltételeiről és összegéről a Kttv. vonatkozó rendelkezései, a Miniszterelnökség Közszolgálati Szabályzata, a Miniszterelnökség belföldi és ideiglenes külföldi kiküldetéseivel kapcsolatos kiadások elszámolásáról szóló miniszterelnökségi utasítás, valamint a Miniszterelnökség munkatársait a 2012. évre megillető cafeteria-juttatás éves összegéről szóló miniszterelnökségi utasítás alapján tájékozódhatunk. A cafeteria a Miniszterelnökségnél 2011-ben fejenként évi 200 ezer forint volt.

A luxusóvodákról

A kormánytisztviselők ezen kívül kedvezményesen járathatják gyermekeiket bölcsődébe és óvodába. Például abba a budai intézménybe, ahol karate- és balettoktatás, sóbarlang és többnyelvű oktatás várja a kicsiket, ami a minisztérium szerint egyáltalán nem luxus.

Ezt is szeretjük