Videó csak erős idegzetűeknek: ez vár a Pussy Riot tagjaira
Embertelen körülmények között tartják Oroszországban a női foglyokat. Videó 18+.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Pussy Riot punkbanda tagjait két év munkatáborra ítélte az orosz bíróság, amiért egy performanszukban arra kérték Szűz Máriát, hogy szabadítsa meg Oroszországot Vladimir Putyin elnöktől.

A tagok

Az orosz börtönökről és munkatáborokról alig tudunk valamit, szinte kizárólag a volt foglyok elmondására lehet támaszkodni. Ezek viszont embertelen körülményekről szólnak.

Kínzás, szexuális zaklatás

A World Organisation Against Torture nevű szervezet 2003-as jelentése szerint a női foglyokat kínozzák, szexuálisan zaklatják, és nem ritkán étel helyett verést kapnak. 

A börtönökben, munkatáborokban az egészségügyi állapotok is katasztrofálisak, gyakoriak a fertőzések, és mivel Oroszországban a nőket ugyanúgy kezelik, mint a férfiakat, olyanról, mint a tampon, nem is álmodhatnak.

Tampon a matrac belsejéből

A rabok a jelentés szerint abból csinálnak tampont, amit találnak, például a matrac belsejéből. Nem kell hozzá orvosi végzettség, hogy tudjuk, ez mekkora egészségügyi kockázattal jár.

A női munkatáborokban egy helyiségben száz nőt helyeznek el, a zsúfoltság miatt nem ritka, hogy két nőnek egy ágyon kell osztoznia.

A rabok saját ruhát nem viselhetnek, a mínusz 30 fokos hidegtől egy zöld színű kabát védi őket, ebben mehetnek ki az udvarra, már ha erre engedélyt kapnak.

Látogatás évente tízszer

A nők évente tízszer fogadhatnak látogatót, ám sokak esetében ez mit sem ér. Mivel a rabokat nem az alapján sorolják be, hogy hol laknak, így akár az is előfordulhat, hogy a munkatábort a család csak kétnapos utazással érheti el.

A női börtönökben uralkodó állapotok miatt utoljára 2011-ben robbant ki botrány az országban, ekkor töltött fel egy ismeretlen egy olyan videót a Youtube-ra, amelyen az egyik börtönőr brutálisan bánik egy női rabbal.

A börtönparancsnok egyébként először csak annyit mondott, szerinte ez a videó hamis. Aztán kiderült, hogy mégse.

A videót ezen a linken nézheted meg.

Torna reggel hatkor mínusz 30-ban

A National Geographic 2011-es filmjéből, amely az orosz börtönöket és munkatáborokat mutatja be, az is kiderült, hogy a munkatáborokban reggeli hatkor tornával kezdődik a nap, a szabadban, mínusz 30 fokban.

A táborokban sokan öngyilkosok lesznek vagy megőrülnek, a többieknek egyetlen cél lebeg a szemük előtt, hogy valahogy túléljék az embertelen körülményeket.

A probléma, hogy az orosz társadalmat sem érdekli, hogy mi zajlik a falak mögött, miket kell átélni a női raboknak. Amikor erről kérdezik őket, csak annyit válaszolnak: haljanak meg ott, ahol vannak.

Az ortodox egyház kegyelmet kér a lányoknak

A Pussy Riot három tagját augusztus 17-én ítélték nem jogerősen két év munkatáborra garázdaságért. A húszas éveikben járó lányok ügyvédei fellebbeztek a döntés ellen, és kedden az ortodox egyház is bejelentette: kegyelmet kérnek a Pussy Riot tagjaira.

Ezt is szeretjük