Ne legyen akkora az arcunk! - Orbán Viktor meglepő kijelentéseket tett
Sikeresek vagyunk, de a szomszédaink jobban állnak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor miniszterelnök 104 külföldi magyar misszióvezető előtt tartott előadást, melyben az ország jelenét és jövőjét is elemezte.

Orbán Viktor, fotó: MTI/Kovács Attila

A kormányfő úgy vélekedett, Magyarország és általában Közép-Európa sokkal sikeresebben kezeli az európai gazdasági válságot, illetve keresi az abból kivezető utat, mint azok az országok, amelyek előidézték azt.

Magyarország remekül teljesített

Kiemelte, bár korábban azt remélték, hogy gyors lefolyású lesz az euró válsága, úgy tűnik, elhúzódó jelenségről van szó. Fontos kérdés, hogy milyen teljesítményt nyújtunk annak a válságnak a kezelésben, amely nem tőlünk indult - mutatott rá, azt hangoztatva: ebben Magyarország remekül teljesített.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy mivel az ország sikere még nem átütő, nem nagy mellénnyel kell képviselni a magyar válságkezelést, de kellő öntudattal vissza kell verni azokat a kísérleteket, amelyek válságkezelésünk fontos elemeit kérdőjelezik meg.

A kormányfő kijelentette: a tehermegosztás politikája, igazságosabbá tétele nem fog eltűnni a magyar nemzetstratégiából, az a következő 20 év gazdasági rendszerének is része lesz, ezért az ország külképviselet-vezetőinek nem védekezniük kell, amikor erről kérdezik őket külföldön, hanem be kell mutatniuk a magyar értelmezési keretet.

Kitért továbbá arra, hogy azokat az - akár a Nemzetközi Valutaalap részéről felmerülő - esetleges igényeket is vissza kell utasítani, amelyek szerint a nyugdíjkifizetésekben megtakarítási lehetőségeket kellene keresni. Mindenkinek biztosnak kell lennie abban, hogy amikor kikerül az aktív munkavállalók közül, nem kerül létbizonytalanságba - e nélkül ugyanis a magyar gazdasági és politikai rendszer instabillá válik - figyelmeztetett.

Orbán Viktor szerint a legnagyobb reményünk az, hogy a rossz európai válságkezelés nem húzza vissza Magyarországot, a magyar válságkezelés ugyanis más természetű, mint amit Európa választott, a magyar rövid távon is kecsegtet sikerrel, az európai pedig nem.

Azért annyira mégse

Emellett általában a közép-európait is sikeresebb válságkezelésnek nevezte, mint a nyugatit, ugyanis a lengyelek, a csehek és a szlovákok kiugróan sikeresek, és Magyarországnak - bár kicsit csökkentsük az arcunk méretét és a mellkasunk térfogatát, mert az említett három országnak sikeresebb a válságkezelése - szintén jó esélye van rá, hogy csatlakozzon hozzájuk.

A másik három állam jelenleg azért áll jobban, mint Magyarország, mert náluk alacsonyabb az államadósság, és ez szélesebb manőverezési lehetőségeket ad nekik - mutatott rá.

Nyugat-Európa azért sikertelenebb a válságkezelésben - magyarázta Orbán Viktor -, mert a pénzügyi válságra olyan rövid távú választ adott, amely hosszú távú válságot idézett elő: engedte az államadósság megnövelését. Ha egy ország államadóssága 90% felett van, az a reménytelen kategória. 70% felett van a veszélyzóna, Magyarország itt áll - mondta, hozzáfűzve, hogy az 50% körüli vagy az az alatti államadósságszint a biztonságos. Magyarország továbbra sem engedhet abból a célból, hogy csökkentse az államadósságot - jelentette ki, megjegyezve, hogy a magyar nemzeti érdekekkel szemben áll az az elképzelés, amely alapján az államadósság-növelés ismét bocsánatos bűn lehetne Európában.

A történelem kirúgta a hónunk alól a mankót

Orbán Viktor közölte, a történelem kirúgta a hónunk alól azt az intellektuális mankót, amely úgy szólt, hogy ha a magyarok olyat tudnak csinálni, mint a nyugat-európaiak, akkor olyan sikeresek lesznek, mint ők.

Úgy fogalmazott: nem attól lesz jó a magyar külpolitika, ha olyan, mint a nyugati, hanem akkor, ha jól szolgálja a nemzeti érdekeket. Ez az eddiginél sokkal kreatívabb, kevésbé sematikus munkát igényel a magyar külügyi állománytól - jelentette ki.

Fegyelmezett katonák kellenek

A miniszterelnök az összegyűlt külképviselet-vezetők figyelmét egyúttal arra hívta fel, hogy súlyos bajok, konfliktusok, kudarcok adódnak abból, ha ők és a magyarországi kormányzat más-más kontextusban értelmezik munkájukat. Az természetesen nem várható el - folytatta -, hogy mindenki minden fontos dologról ugyanazt gondolja, de a kontextusnak, vagyis a kabinet és a külképviselet-vezetők értelmezési keretének azonosnak kell lennie. A magyar külügyi állomány nem veszítheti el erős önreflexiós képességét, de jó eredményt csak fegyelmezett katonákkal lehet elérni - fogalmazott.

Megjegyezte azt is, nagy vitára számít Brüsszellel amiatt, hogy nonprofittá alakítaná a kormány a rezsiszolgáltatásokat. Példaként említette az energia továbbítását, szétosztását és az azzal való kereskedést, legalább lakossági körben.

Megnyertük a vitákat Orbán szerint

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország és az uniós intézmények között a nagy ügyeknél tervezett, előre látott és végiggondolt konfliktusok voltak, és ezért is nyertük meg őket.

Sümeghy Gyula hágai nagykövet érdeklődésére kifejtette, a keleti nyitás és a nyugati integráció nem ellentétesek egymással. A keleti nyitásban csaknem minden nyugati ország előttünk jár, hiszen ott van pénz, fellendülés, versenyképesség, ezért nem lehet kimaradni ebből a trendből - közölte Orbán Viktor.

Ezt is szeretjük