Pofont kapott a magyar kormány az Európai Uniótól

Hazánk lehet az első tagállam, amelytől elveszik a kohéziós alapokhoz való hozzáférést.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Bizottság egy hetet adott Magyarországnak arra, hogy visszavonják a jegybanktörvényt, valamint a bírók korai nyugdíjazását, illetve az adatvédelmi ombudsman idő előtti leváltását lehetővé tevő jogszabályt - számolt be az Index. Ha Magyarország nem lép, akkor jövő héten kötelezettségszegési eljárás indulhat ezekben az ügyekben, ezután két hónapunk lesz a válaszadásra.

Szijjártó Péter a lapnak nem adott választ arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány visszavonni a bizottság által kritizált három törvényt, a szóvivő ehelyett a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét ajánlotta a lap figyelmébe, amelyben viszont nincs szó a törvények visszavonásáról. Olyannyira, hogy azokat meg sem említik a közleményben.

A kormányszóvivői iroda később közölte, Magyarország tiszteletben tartja az uniós szerződésekből fakadó együttműködési kötelezettségét, így a kormány megvárja és alaposan megfontolja a bizottsági vizsgálat eredményét, bízva annak alaposságában és elfogulatlanságában.

A vizsgálat még nem zárult le, de...

A bizottsági vizsgálat ugyanis egyelőre nem zárult le. Jose Manuel Barroso elnök szóvivője elmondta, az elemző munkával néhány napon belül végeznek, az elemzés eredménye pedig lehetővé teszi majd, hogy a biztosok a jövő kedden "szilárd jogi megállapítások alapján megfelelő döntéseket hozhatnak". Bár a vizsgálat nem zárult le, az Index szerint a bizottság biztos a dolgában.

A kormányszóvivő iroda közleményében kiemelte, Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy folytassa a konzultációkat az Európai Bizottság által felvetett kérdésekről, készen áll a tárgyalásokra és a megoldások keresésére.

Lapunk egyébként még a hét elején kérdezte meg a Miniszterelnökséget arról, miért ragaszkodnak ennyire a jegybanktörvényhez, milyen pozitív hozadéka van annak, ha a miniszterelnök jelölheti az alelnököt, választ azonban azóta sem kaptunk.

Uniós források visszatartása jöhet

Szerdán nemcsak a magyar törvényeket kritizálta az unió, Olli Rehn pénzügyi biztos azt jelentette be, hogy az Európai Bizottság szerint Magyarország nem tett elegendő intézkedést annak érdekében, hogy "időben és tartósan fenntartható módon" kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát. Az uniós végrehajtó testület ennek megállapítását javasolja az európai uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is.

Amennyiben a miniszteri tanács egyetért a bizottság javaslatával, a testület újabb ajánlásokat fogalmaz meg Magyarország számára. Rehn jelezte, hogy ezt követően az uniós szabályok értelmében lehetőség van akár uniós források - a kohéziós alap - visszatartására is. Mint mondta, ha ez szükségessé válik, egyeztetni fog a bizottság e támogatásokért felelős tagjával, Johannes Hahnnal - számolt be az MTI.

2 ezer milliárd forint a tét

Ha a kohéziós alap csapjait - amely a közösség legszegényebb tagállamai közötti, fejlettségi szintben meglevő különbségeket hivatott csökkenteni - elzárják, akkor hazánk lesz az első tagállam az EU történetében, amely ilyen kemény büntetést kap rossz gazdálkodásért. A büntetés számokban mérhető, mintegy 2 ezer milliárd forint a tét. Összehasonlításként: a magyar orvosok rendkívül alacsony fizetésének megemelése 60 milliárd forintba kerülne, és még az sem biztos, hogy a kormányzat ezt a pénzt össze tudja szedni.

Rehn az MTI szerint emlékeztetett arra, hogy a túlzott deficit miatt Magyarország ellen folyó eljárás "nem új, és nem kizárólag a jelenlegi kormány felelőssége". Több, különböző politikai színezetű kormány közös "termékéről" van szó.

Rehn a problémákat részletezve elmondta, bár Magyarország tavaly tiszteletben tartotta a GDP-hez viszonyított 3%-os deficithatárt, és várhatóan az idén is a határ alatt marad, ez viszont elsősorban egyszeri lépéseknek köszönhető, és jövőre a hiány már 0,25 százalékponttal ismét meghaladhatja a határt.

Az NGM még mindig nem érti

Az NGM az MTI-vel azt közölte: készen áll minden észrevétel és javaslat megvitatására az Európai Bizottsággal a túlzott deficiteljárásról szóló döntéssel kapcsolatban.

A minisztérium hangsúlyozta, "a nemzeti ügyek kormánya elkötelezett a múlt hibáinak kijavítása iránt, ezért továbbmennek az államadósság csökkentésének és a költségvetési hiány 3% alatt tartásának útján.

- Ennek megvalósítása során folyamatosan konzultálunk az Európai Bizottsággal, és szívesen fogadjuk javaslataikat, felvetéseiket - írták közleményükben.

Keményebbek Orbánnal, mint Gyurcsánnyal, és csak félinformációk alapján kritizálnak a külföldi lapok?
Az Európai Néppárt egyik alelnöke szerint Orbán Viktort "keresztre feszítette volna" a nemzetközi és a magyar sajtó, ha olyat tesz, amit Gyurcsány Ferenc, volt szocialista kormányfő tett a 2006-os választások előtt - írja az MTI. Mario David erről a Lánchíd Rádiónak nyilatkozott szerdán, hozzátéve: nincs kétségük afelől, hogy Magyarország megváltoztat jogszabályokat, ha azok nem felelnek meg az európai értékeknek.  Az Orbán Viktort ért nemzetközi támadásokról a néppárti politikus azt mondta: 20 éve barátja Orbán Viktornak, és ezalatt olyan embernek ismerte meg, akit vagy gyűlölnek, vagy szeretnek, így nem lepi meg, hogy sokan kritizálják, mivel ő olyan ember, aki vállalja a konfrontációt.
A KDNP közölte: úgy látják, legtöbbször csak félinformációk alapján születnek meg azok a külföldi újságcikkek, amelyek a médiatörvény elfogadását idéző nemzetközi támadássorozatot idéző vehemenciával nyilvánulnak meg Magyarország kormányáról, törvényeiről, gazdaságpolitikájáról. A kisebbik kormánypárt szerint jóhiszeműséget feltételezve a nagyformátumú nemzetközi médiumokról arra lehet következtethetni, hogy "a magyar ellenzéki pártok és ultraliberális körök látják el őket olyan információkkal, amelyek fényében végül megszületnek a hazánkat rendre elítélő írások".

Az NGM kiemeli, örömmel veszik, ha a mostani döntéstől eltérően az Európai Bizottság a konzultációk során figyelembe fogja venni az államadósság tartós csökkentése érdekében végrehajtott strukturális átszervezéseket.

- A 2011 tavaszán meghirdetett Széll Kálmán Terv gyakorlatba ültetése a tervek szerint halad, a szükséges jogszabályi változtatások mintegy 80-90%-át a kormány és az Országgyűlés elvégezte, a végrehajtott akciók költségvetési vonzata is mintegy 60%-ban teljesült - közölte a Matolcsy-tárca.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ezen folyamatok áttekintése és továbbvitele kiemelt hangsúlyt kap a következő hetek tematikus kormányülésein, amelyek a Széll Kálmán Terven keresztül meghirdetett strukturális átalakítások továbbvitelét alapozzák meg - áll a közleményben.

Ezt is szeretjük