Válság? Havi 300 ezer forintot kapnak a sofőrök Orbán hivatalában

Milliós fizetés mellé ingyen gépkocsivezető is jár. Százmilliókat költünk az állami vezetők sofőrjeire.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány rendeletben bővítette ki azoknak a felsővezetőknek a körét, akik használhatják az állami autókat. Kevesen tudják, de a gépkocsihasználat mellé többeknek automatikusan sofőr is jár. A gépkocsihasználatot a 192/2010. (VI.10.) kormányrendelet szabályozza. A rendelet alapján a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a kormánybiztos személyes gépkocsihasználatához gépkocsivezetőt kell biztosítani.

Százmillóiba kerülnek évente

A sofőrök számításaink szerint évente legkevesebb 340 millió forintba kerülnek az adófizetőknek. A Miniszterelnökség hozzávetőlegesen 14,5 millió forintot fizet ki, a külügyminisztériumi sofőrök legkevesebb 32 millió forintot visznek el, a Honvédelmi Minisztériumnál tevékenykedő gépjárművezetők bérköltsége 84 millió forint, a többi minisztériumi sofőr pedig mintegy 212 millió forintba kerül - a munkáltató által fizetendő járulékokkal együtt.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő tájékoztatása szerint a Miniszterelnökség összesen négy gépkocsivezetőt alkalmaz, akik a sofőri feladaton kívül - elsősorban költséghatékonysági okokból - egyéb hivatalsegédi, adminisztrációs feladatokat is ellátnak.

- Ezenfelül a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól további gépkocsivezetők igénybevételére nyílik lehetőség - tette hozzá.

A minisztériumok - kivéve a külügyi és a honvédelmi tárcát, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot - gépkocsivezetővel történő ellátását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság biztosítja.

A Miniszterelnökség vezetői közül a szóvivő tájékoztatása szerint rendszeresen sofőrrel jár Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Szijjártó Péter, valamint Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, Giró-Szász András kormányszóvivő és Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó.

Átlagbér: nettó 190 ezer forint

A Miniszterelnökségnek dolgozó sofőrök kiemelkedően magas bért kapnak, átlagfizetésük havi bruttó 302 500 forint, ami nettó 190 ezer forintot jelent havonta - még a tavalyi adószabályok szerint számolva. Ez a fizetés egyébként jócskán meghaladja a magyar átlagbért, ami bruttó 209 ezer, nettó 137 ezer forint.

Bár a Miniszterelnökség nem árulta el, hogy éves szinten mennyibe kerülnek sofőrjeik, egy kis számolás után kiderül, a költség milliókban mérhető. Ha a Szijjártó Péter által említett négy sofőr egész évben dolgozik, és mindezt havi 302 ezres fizetésért teszi, akkor a végösszeg évi 14,5 millió forint.

Külügyminisztérium: 17 sofőr

Nemcsak a Miniszterelnökségen, a Külügyminisztériumban is dolgoznak sofőrök, mintegy 17 fő. Közülük öten kizárólag gépkocsivezetői feladatokat végeznek, a fennmaradó 12 fő látja el a szállítási feladatok egy részét, de vannak közöttük olyanok is, akiknek a munkakörébe javítási és karbantartási feladatok is tartoznak. Közülük nyolcnak tartozik a feladatkörébe a felsővezetők szállítása.

Gyurcsányék legkevesebb 16 milliárdot költöttek
Ha luxusról van szó, akkor nemcsak a fideszesek, az MSZP-sek sem szégyenlősködnek. A Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány például három és fél év alatt több mint 16 milliárd forintot költött gépkocsik, köztük nagy értékű luxusautók vásárlásra.

A Külügyminisztérium kérdésünkre, hogy ki veszi igénybe rendszeresen a sofőrök szolgálatait, közölte: a kormányrendeletben meghatározott állami vezetők mindegyike rendelkezik személyi használatú gépkocsival, illetve szükség szerint az azt vezető gépkocsivezetővel.

A minisztereknek, államtitkároknak jó

Az említett kormányrendelet szerint a minisztereknek, államtitkároknak, közigazgatási államtitkároknak és kormánybiztosoknak kell a személyes gépkocsihasználathoz sofőrt is biztosítani.

A többi vezetőnek - például a helyettes államtitkárnak, a miniszteri biztosoknak és a miniszterelnöki biztos(ok)nak - elég "csak" a személyes autóhasználatot engedélyezni, viszont alkalmanként ők is igénybe vehetnek sofőrt.

A rendelet szövege alapján a Külügyminisztériumban négy főnek jár automatikusan sofőr: Martonyi János miniszternek, Bába Iván közigazgatási államtitkárnak, Németh Zsolt parlamenti államtitkárnak és Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkárnak.

Érdekesség, hogy a Külügyminisztériumban a gépkocsivezetők fizetése meg sem közelíti a Miniszterelnökség sofőri béreit. A minisztérium tájékoztatása szerint "a gépkocsivezetők egyéni munkaszerződésben megállapított bruttó munkabére összesen 32 millió forintot, az ezután fizetendő járulékok pedig 10 millió forintot tesznek ki". Itt kérdéses, hogy a minisztérium ezt úgy értette-e, hogy a 32 millió forint járuléka 10 millió forint, vagy a bruttó munkabért írta el és az valójában nettó, és emellé jön még a 10 millió forint.

A minisztérium az átlagbért firtató kérdésünkre nem válaszolt, így ez esetben is csak saját számításainkra tudunk alapozni. Ha a 17 alkalmazott sofőr egész évben dolgozik, és bérköltségük 42 millió forint, akkor az átlagbér havi bruttó 205 ezer forint, ami nettóban 134 ezer forintot jelent. Ha 32 millió forint a bruttó éves bér, akkor az átlagfizetés bruttó 156 ezer, nettó 109 ezer forint.

HM: az éves költség 84 millió forint

A Honvédelmi Minisztériumban rendszeresen öt fő vesz igénybe gépjárművezetőt: Simicskó István parlamenti államtitkár, Fodor Lajos közigazgatási államtitkár, Dankó István jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, Márki Gábor védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár és Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár. Hende Csaba honvédelmi miniszternek a Belügyminisztérium biztosít autót és sofőrt.

A HM-nél az állami vezetők mellett az egyes szervezeti egységek vezetői és munkatársai is sofőrrel utazhatnak, bár csak alkalmanként. Nekik munkaidőben, a szolgálati feladat ellátása céljából van lehetőségük gépkocsivezető igénybevételére.

A minisztériumnál dolgozó gépjárművezetők - pótlékokkal együtt - átlagosan bruttó 140 ezer forintot keresnek havonta, ami nettó 99 ezer forint. Pótlékok nélkül a fizetés bruttó 100-110 ezer forint, ami nettóban alig több mint 70 ezer forint.

A sofőrállomány éves szinten 84 millió forintba kerül, bár az adat nem teljesen pontos, mivel a bérköltséget a HM a felmerülő szolgálati feladatok ellátása céljából maximálisan vezényelhető 50 gépjárművezetőre adta meg. A HM hangsúlyozta, a sofőröket nem a minisztérium, hanem a Magyar Honvédség Támogató Dandár alkalmazza, ez a szerv vezényel gépkocsivezetőket a minisztériumba.

A többi állami sofőr: 167 millió forint/év

A többi minisztérium számára - kivételt jelent a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, ám tőlük nem kaptunk válaszokat - a sofőröket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság biztosítja.

A KEF állományába jelenleg 95 fő gépkocsivezető tartozik, közülük 65 fő lát el állami vezető mellett gépkocsivezetői feladatokat. A többi sofőr helyettesítési, ügyeleti, taxi gépkocsi-vezetői, kézbesítői, anyagbeszerzői, tehergépkocsi-vezetői, autómentős, stb. feladatokat lát el.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A KEF a 95 sofőr bérére 310 millió forintot fizet ki egy évben, az éves költség az illetményeken túl a munkáltató által fizetendő járulékokat is tartalmazza. A főigazgatóságnál a gépjárművezetők átlagbére havi bruttó 215 ezer, nettó 140 ezer forint.

Mivel a 95 főből csak 65 fuvaroz állami vezetőket, így a költséget itt is külön ki kell számolni. Eszerint a KEF-től érkező sofőrjeinek éves bérköltsége mintegy 212 millió forintot tesz ki - ez az összeg pedig a munkáltató által fizetendő járulékokat is tartalmazza.

Cikkünkben tévesen jeleztük, hogy a KEH sofőrök átlagbére bruttó 272 ezer forint, mivel a 310 millió forint a munkáltató által fizetendő járulékokat is tartalmazza. A bruttó átlagbér tehát 215 ezer forint, ami nettó 140 ezer forintot jelent.

Ezt is szeretjük