A legérdekesebb képviselői vagyonnyilatkozatok a magyar politikában
A képviselői bevallások gyöngyszemei, tulajdonoktól tartozásokig.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A politikusok vagyonnyilatkozatai évek óta nyilvánosak - megtekinthetők az országgyűlés honlapján. Végignézve találhatunk köztünk egy-két érdekes vagy vicces bevallást is.

Ingatlanból sosem elég

A politikusok 2010-es vagyoni helyzetükről 2011. február 1-jéig nyilatkozhattak, ezt mind a 385 képviselő megtette. A politikusok bevallott jövedelme és a tulajdonukban lévő ingatlanok száma a legtöbb esetben arányos egymással, de kivételek itt is vannak. A hivatalos nyomtatványon hét ingatlan feltüntetésére van lehetőség, azonban akad olyan politikus, akinek ez a hely kevésnek bizonyult.

Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke, egykori államtitkár bevallása szerint több mint 500 ezer négyzetméternyi ingatlannal rendelkezik. Ficsornak ennek bevallásához összesen 12 darab új lapot kellett csatolnia a nyilatkozatához. Hasonló helyzetbe került Lázár János is, akinek három pótlapra volt szüksége ahhoz, hogy feltüntesse ingatlanjait, melyek mindegyikében 100%-os a részesedése. Mesterházy Attila, az MSZP pártelnöke nem csatolt új lapot ingatlanjainak bevallásakor, saját kezűleg gyártott táblázatban tüntette fel további két telkét.

A laptop, aminek nincs ára

A 2010-es vagyonnyilatkozatok szinte mindegyikében került valami a képviselők megbízásaival kapcsolatos juttatások és ajándékok részére fenntartott mezőbe. Legtöbben laptopot kaptak az Országgyűléstől, azonban ennek az ára, illetve megnevezése sok esetben eltér.

A legtöbben 2010 májusában jutottak Lenovo márkájú notebookhoz 388 633 forintos áron. Van azonban olyan politikus, aki nem ezt az árat írta be ugyanezen juttatásnál. Kukorelly Endre LMP-s politikus csak azok közül, aki egy forinttal drágábbnak, vagyis 388 634 forint értékűnek tüntették fel a laptopot.

Dr. Simicskó István KDNP-s politikus laptopja például mindössze 100 ezer forintot kóstált, bár a jelölés szerint Simicskó is csak körülbelüli árral számol. Balsai István bevallásában a laptop ugyan szerepel, de a juttatás összege számára ismeretlen. Az Országgyűlés által sokan jutottak új telefonhoz is 2010-ben, legtöbben egy 90 ezer forint körüli Nokia készüléket kaptak. Puch László, volt gazdasági és közlekedési államtitkár a 2010-es évben négy telefont is kapott az Országgyűléstől, közel 310 ezer forint értékben.

Levelek Széll Kálmántól

A politikusok vagyonnyilatkozata nemcsak ingatlanjaikra és bevételükre tér ki, hanem védett műalkotásokra, illetve gyűjteményekre is. A bevallások elenyésző hányadában szerepel bármiféle művészeti alkotás értékes ingóságként. Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a nyilatkozatában feltüntet egy szalongarnitúrát és egy könyvtárat is, melyeknek értéke külön-külön is meghaladja a képviselői alapdíj hathavi összegét.

A legérdekesebb mégis Fónagy bélyeggyűjteménye, amelyet 1960 óta gyarapít, és amely szintén meghaladja az alapdíj hathavi összegét. Bárándy Gergelynek, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter fiának egy metszetgyűjtemény és egy 15. századi képzőművészeti alkotás van a tulajdonában, ami feltüntetésre került. Dr. Nyitrai Zsolt 2009-ben vásárolt több értékes levelet is, köztük Bethlen Istvánét, Andrássy Gyuláét és Széll Kálmánét. Lázár János bevallásában pedig kéziratok és védett műalkotások szerepelnek.

A politikusok vagyonnyilatkozatában lehetőség van különböző vízi és légi járművek feltüntetésére is a gépjárművek mellett. Kósa Lajos motorcsónakkal rendelkezik, csakúgy, mint kollégája, dr. Fónagy János. Fónagy ezenfelül magáénak mondhat egy háromszemélyes túrakenut is. A bevallásokban feltüntetendő a tartozások összege is, így kiderül, hogy Rogán Antal például közel 58 millió forinttal tartozik, míg Hoffman Rózsa több mint hárommillió forintos baráti kölcsönnel adós.

Ezt is szeretjük