Gyermekéhezés: 180 ezer kicsit érint
Lesz rá elég pénz?
Alig jut támogatás a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak, 13 ezerrel kevesebb családnak segít.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekéhezés felszámolására létrehozott Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány 2011-ben még 15 ezer családot támogatott, ma viszont már csak mintegy kétezerre van kapacitása. Az alapítvány által kiosztott támogatások összege 186,5 millió forintról 36,3 millió forintra apadt.

Jobbra Hegedűs Zsuzsa látható egy állatosztási akció során

A kormány szerint azonban nincs gond, az éhezéssel küzdő gyermekek és családjaik így is egyre több támogatást kapnak. Valóban nem jelent problémát az alapítvány kiesése a gyermekéhezéssel vívott harcból?

Drámai visszaesés az alapítvány kapacitásában

Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadójának alapítványa, a Minden Gyerek Lakjon Jól 2011 és 2013 között rengeteg támogatót maga mögött tudva 15 ezer rászoruló családot tudott bevonni a gyermekéhezés elleni programjaiba. Mára a támogatók száma csökkent, így eddig idén nagyjából kétszáz családdal lépett kapcsolatba az alapítvány.

A támogatottak körének szűkülése mögött a támogatások jelentős csökkenése állhat. Míg 2011-ben még 186,5 millió forint állt az alapítvány rendelkezésére, idén már csak ennek hatodából, 36,3 millió forintból gazdálkodhatnak.

Miután ellenzéki pártok megkérdőjelezték a Hegedűs-féle alapítvány akcióinak eredményességét, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes védelmébe vette a Minden Gyerek Lakjon Jól szervezetet.

A kormány szerint nincs ok aggodalomra

"Nyugodt szívvel mondhatom, hogy az előző kormányzati ciklus során Hegedűs Zsuzsa asszony munkája sikeres volt, nagyban hozzájárult a magyarországi gyermekek helyzetének javításához, a kapcsolódó kormányzati lépések eredményességéhez" - írja Semjén.

A politikus a kormány gyermekéhezés elleni harcának egyes elemeit is megemlíti válaszában, szerinte ugyanis az alapítvány forrásainak csökkenése nem jelenti azt, hogy kevesebb jutna a rászorultaknak, sőt.

Semjén szerint 2013-ban az előző évihez képest jelentős mértékben, mintegy 30%-kal nőtt az ingyenes és kedvezményes étkeztetéshez biztosított állami támogatás összege. Nyári szociális étkeztetésre idén 2,64 milliárd forintot különített el a kormány, ami 240 millió forinttal több az előző években nyújtott büdzséhez képest.

Az EMMI 30 milliárdos segítséget ígért

A kormány is foglalkozhatott az elkeserítő Gallup-felméréssel - erről bővebben itt olvashatsz -, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma - EMMI - parlamenti államtitkára, Rétvári Bence nemrég egy 30 milliárd forintos segélyprogramot hirdetett meg.

Az EMMI által meghirdetett program uniós támogatása bőven pótolja a Hegedűs alapítványánál kieső összeget, a pénzt pedig ebben az esetben is civil szervezetek, illetve önkormányzatok kapják meg, így a "terepen" dolgozó szakemberek dönthetnek arról, kinek van legégetőbb szüksége a támogatásra.

Bár a 30 milliárd forintból nem csak a kisgyermekes családoknak jut, abból a rászoruló idősek és hajléktalanok is kapnak támaszt, ha csak a harmada jut gyermekéhezés ellen, már enyhül a jelenlegi szomorú helyzet.

A Gallup tavaszi felmérésében elkeserítő képet festett a hazai gyermekéhezésről. A tanulmány szerint a magyarországi gyermekes családok 47%-a volt kénytelen legalább egyszer szembenézni azzal, hogy nem jut megfelelő mennyiség étel az asztalra.

Azt ma a kormány is elismeri, hogy Magyarországon 180 ezer gyermek éhezik. A szakember szerint a mai támogatás mértéke nem elegendő ahhoz, hogy a problémák okait meg lehessen szüntetni.

Hegedűs még a miniszterelnök mellett van, de a gárda néha cserélődik. Nézd meg, kik az új arcok a kormányban!

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt is szeretjük