Milyen télre számíthatunk idén? Ez az év legpontosabb előrejelzése!
Hiába ijesztgettek rekordhideg téllel, a meteorológia mást mond.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hét nemzetközi intézet előrejelzése alapján különösen enyhe, de csapadékos télben lesz részünk Magyarországon.

Az amerikai NASA, a kínai, az orosz és a brit meteorológiai intézetek szezonális előrejelzéseit vetette össze az Esőtánc.hu időjárási portál, hogy megbecsülje az idei tél várható időjárását.

Enyhe tél várható

A vizsgálatba bevont hét nemzetközi intézet egyértelműen az átlagosnál lényegesen enyhébb telet vár a Kárpát-medencére. A novembertől áprilisig terjedő időszakban különösen a téli hónapok ígérkeznek enyhének.

Az amerikai NASA és NOAA, valamint a japán Hidrometeorológiai Intézet igen nagy valószínűséget ad az átlagosnál enyhébb télnek. A mostani modellszámítások szerint a tavasz során már csökken annak valószínűsége, hogy átlag felett hőmérsékleteket mérjünk.

A különböző intézetek már hónapok óta stabilan tartják az átlagosnál melegebb tél forgatókönyvét. Ez, valamint az, hogy az összes intézet azonos tendenciákat jósol, igen nagy valószínűséget ad az enyhe tél forgatókönyvének.

Sok csapadék, de lesz-e hó?

A csapadék vonatkozásában már nagyobb a bizonytalanság. Az intézetek többsége átlagos, illetve az átlagosnál csapadékosabb évszakra számít, utóbbit a brit, az orosz és a japán intézetek valószínűsítik. Az amerikai NOAA a tél második felében és tavasszal vár csapadékosabb periódust.

A szezonális előrejelzések arra vonatkozóan adnak információt, hogy az átlagoktól melegebb vagy hidegebb, illetve szárazabb vagy csapadékosabb időszak áll-e előttünk. Ez nem jelenti azt, hogy egy-egy időszakban ne lehetne erősebb hidegbetörés és kemény mínuszok. Az előrejelzés ugyanis a vizsgált időszak átlagára vonatkozik.

Mindez azt jelenti, hogy az enyhébb tél ellenére a csapadék egy része érkezhet hó formájában is, tehát az átlag feletti hőmérséklet nem zárja ki a komoly havas időszakokat sem.

A szezonális előrejelzés

A hosszú távú vagy szezonális előrejelzés alapvetően eltér a rövid távú időjárás-előrejelzéstől. Olyan jelenségekből indul ki, amelyek nagyban befolyásolják az időjárást, de lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető.

A szezonális előrejelzéseknél a legnagyobb jelentősége a tengerfelszín hőmérsékletének van, amely igen lassan változik, és akár hat hónapra is megjósolható. A tengerfelszín hőmérséklete és a szezonális időjárás között a trópusokon a legerősebb az összefüggés, ami gyengébben ugyan, de egész Földünkre érvényes. Hasonlóan fontos a hótakaróval fedett területek nagysága is.

El Nino-hatás

Az idei évben a szezonális előrejelzésekre alapvető hatással van az El Nino jelenség, a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, ami erősen befolyásolja az éghajlati mintázatokat. Az idei év El Nino jelensége rekorderősségűnek ígérkezik. A korábbi években Európa északi felén keményebb teleket hozott, míg Európa délebbi területein enyhe és csapadékos telet eredményezett.

Ezt is szeretjük