Műanyag mikroszemcséket találtak az emberi vérben: ezért aggasztó az eddig példátlan jelenség
Évente több millió idő előtti halálozást okoznak a szervezetbe kerülő mikroszemcsék.

mikroműanyag-vér2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Először találtak emberi vérben műanyag mikroszemcséket, a kutatók a vizsgált emberek majdnem 80 százalékánál kimutatták a szennyezést.

A felfedezés azt bizonyítja, hogy a részecskék terjednek a szervezeten belül, és a szervekben is megtapadhatnak. Egészségre gyakorolt hatásukat egyelőre nem ismerjük - írta a The Guardian online kiadása.

Idő előtti halálozást okoznak a mikroszemcsék

A kutatóak aggasztónak tartják a jelenséget, mivel a mikroműanyagok laboratóriumi körülmények között károsítják az emberi sejteket. A légszennyezés mikroszemcséiről már tudjuk, hogy behatolnak a szervezetbe, és évente több millió idő előtti halálozást okoznak. Rengeteg műanyag szemét kerül a környezetbe, mára az Everesttől az óceánok legmélyéig az egész bolygót szennyezik. Az már ismert, hogy az étellel és a vízzel az ember lenyeli, valamint be is lélegzi őket, és megtalálták csecsemők és felnőttek székletében is.

mikroműanyag-vér1
Fotó: Svetlozar Hristov / Getty Images Hungary

A tudósok 22 egészséges felnőtt donor vérmintáját elemezték, 17-nél találtak műanyag szemcséket. A minták fele tartalmazott PET műanyagot, amely italos palackok alapanyaga, egyharmadukban ételek és más áruk csomagolásához használt polisztirént találtak. Negyedük a műanyag táskák anyagát, a polietilént tartalmazta.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Tanulmányunk az első bizonyítéka, hogy vérünkben polimerszemcsék vannak, ez áttörést jelent. A kutatást ki kell terjesztenünk, növelnünk kell a minták és a kutatott polimerek számát. A további vizsgálatok már elkezdődtek - mondta Dick Vethaak, az amszterdami Vrije Egyetem ökotoxikológusa.

A csecsemők szervezetébe is rengeteg műanyag szemcse kerül

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a csecsemők széklete tízszer több mikroműanyagot tartalmaz a felnőttekéhez képest, és az cumisüvegből táplált babák naponta műanyag szemcsék millióit nyelik le. Az új tanulmányt az Environment International című tudományos lap friss száma közölte. A tudósok acéltűket és üveg kémcsöveket használtak a műanyagszennyezés elkerülése érdekében.

- A nagy kérdés, hogy mi történik az emberi szervezetben, a műanyag szemcsék bent maradnak-e. Bekerülnek az egyes szervekbe, átjutnak a vér-agy gáton? A koncentrációjuk elég magas ahhoz, hogy betegséget okozzanak? Sürgősen szükség van további kutatások finanszírozására, hogy válaszolni tudjunk - magyarázta Vethaak.

Ez a hely a világ legnagyobb műanyagszennyezője

A világ legnagyobb műanyagszennyezője az Amerikai Egyesült Államok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük