Borzasztóan káros anyag úszik a Tiszában: a Dunába is jutott belőle
A mikroműanyagtól úszni még lehet, de a vízi élővilág veszélyben van.

tisza
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon elsőként végzett mikroműanyag-vizsgálatot egy független laboratórium. Kiderült, hogy jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában is. A 2017 júliusában, az V. PET Kupa keretében a Tiszán vett víz- és üledékminták eredményei igazolják a nemzetközi kutatásokat: a WESSLING Hungary Kft. eredményei alapján elmondható, hogy a mikroműanyag-szennyezés globálisan érinti vizeinket - számolt be a Laboratorium.hu.

Mikroműanyagnak az 5 milliméternél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a környezetben jelen lévő műanyag hulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján. Előfordulásuk kutatása az utóbbi öt-tíz évben a tudományos érdeklődés középpontjában áll, azonban eddig elsősorban tengeri környezetben hajtottak végre vizsgálatokat.

Nálunk most vizsgálták először

Különböző kutatócsoportok ugyan már európai folyókban és tavakban is végeztek néhány vizsgálatot, azonban Közép-Kelet Európában eddig a mikroplasztikok jelenlétére csak következtetni lehetett a nagy mennyiségű, szemmel is látható, a vízen úszó, illetve a talajokon szerteszét heverő hulladékból.

A mikroműanyagok vizsgálatával Magyarországon egyedüliként foglalkozó és környezeti vizsgálatok területén piacvezető WESSLING Hungary Kft. független laboratórium a PET kupa céljainak támogatása érdekében elsőként végezte el mikroplasztikok mintavételét és vizsgálatát hazánkban.

- A magyarországi környezetvédelmi gyakorlatban történelmi pillanatnak tekinthető a Tiszán elvégzett sikeres mikroműanyag-mintavétel - mondta el a Laboratorium.hu-nak Bordós Gábor, a laboratórium projektmenedzsere. A cég képviselői már korábban, Vásárosnaményban, a 2. Tiszai Ötletbörze és Kerekasztal alkalmával tettek ígéretet arra, hogy szúrópróbaszerű felmérést fognak végezni a Tiszában.

A Duna jobb helyzetben van

Az eredmények szerint a Tiszában köbméterenként 4,9 darab 300 mikrométernél nagyobb, de 2 milliméternnél kisebb, míg 62,5 darab 15 és 300 mikron közé eső részecske található. Ezek az adatok a nemzetközi eredmények tükrében is jelentősek, hiszen a 300 mikrométernél nagyobb tartományban a Duna ausztriai szakaszán 0,3 részecskét, olaszországi tavakban 1-4 részecskét, míg a Rajna iparosodott szakaszán 15-20 részecskét mutattak ki köbméterenként. A fenti adatok tükrében valószínűsíthető, hogy több millió mikroplasztik úszik le a Felső-Tiszán óránként!

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

- Az édesvizekről világszerte nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre, és ezek mintavételezése a jelentős mennyiségű lebegőanyagok és hordalékok, illetve a nyári időszakban jelentkező algavirágzások következtében sokkal nagyobb kihívás lehet, mint az óceáni mintázás. A WESSLING Hungary Kft. által fejlesztett szivattyúból és szűrősorokból álló mintavételi módszer alkalmasnak bizonyult az általánosan elterjedt, 300 mikrométeres szűrőkkel - planktonhálókkal - mintázható részecskéknél is kisebb mikroplasztikok befogására - tette hozzá Bordós Gábor.

- A mostani eredmények is megerősítik azt a feltételezést, hogy a kisebb méretű mikroműanyagok jóval nagyobb mennyiségben fordulhatnak elő a környezetben, így fontos a módszerek olyan irányú fejlesztése, hogy ezeket is megfelelően tudjuk mintázni és mérni - emeli ki a szakember.

A leggyakoribb műanyagok

A leggyakoribb kimutatott műanyagfajták a polipropilén, politetrafluoretilén - teflon - és a polietilén voltak. Az üledékminták eredményei alapján 1 kilogramm tiszai üledék átlagosan 1,76 darab mikroplasztikot tartalmaz. Ezek az infravörös mikroszkópos eredmények értelmében politetrafluoretilén és polisztirol részecskék voltak. Természetesen ebből az egy mérésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Jelen pillanatban globálisan sem állnak egységes adatok rendelkezésünkre a mikroműanyag-szennyezés hatásainak felmérésére. Ennek ellenére több tanulmányban is megkongatták a vészharangot, hiszen kimutatták, hogy bekerülhetnek az élőlények tápcsatornájába és szöveteibe, ott fizikai úton különböző elváltozásokat okozhatnak. További kockázatuk a műanyaggyártás során használt adalékok kioldódása, illetve a környezetben jelen lévő le nem bomló, valamint rákkeltő szerves szennyezőanyagok megkötése a mikroműanyagok felületén.

Úszni ettől még lehet

A Tiszán leúszó PET-palackok egyre komolyabb környezetvédelmi veszélyt jelentenek, különösen az ártéri erdőkben felgyűlt mennyiség. A független laboratórium által tavaly végzett vizsgálatok alapján egy veszélyes vegyületet, ftalátot találtak a Tiszában. Az analitikusok felhívják a figyelmet arra, hogy a felszíni vizek mikroműanyag-tartalma az emberi egészségre jelen ismereteink szerint közvetlen veszélyt nem jelent, a folyó vízitúrázásra, és a kijelölt strandokon fürdésre továbbra is alkalmas.

A problémával a hosszú távú káros hatások elkerülése végett azonban mindenképpen foglalkozni kell. A mikroműanyagok megjelenése felhívja a figyelmünket arra, hogy következmények nélkül nem folytatható a nagy mennyiségű műanyagtermelés, ha a hulladékok kezelése nem megfelelő, vagy nem megoldott - például kompozit anyagok, társított csomagolások.

- A PET Kupa - a tiszai szemétszedésen túl - folyamatosan dolgozik a hulladékprobléma okainak megszüntetésén. Ehhez szükséges, hogy a felhalmozott ismeretek, mérési eredmények határon túlra is eljussanak. Oda, ahonnan a folyó a legtöbb hulladékot szállítja - kommentálta az eredményeket a Laboratorium.hu-nak Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője, aki hozzátette, hogy hamarosan nemzetközi pályázatot nyújtanak be a szemléletformálás érdekében, és igyekeznek a kormányzat, illetve a hatóságok segítségével megkeresni a leghatékonyabb megoldásokat.

Addig is várják cégek, önkéntesek jelentkezését a petkupa@gmail.com címre, hogy minél több hulladékgyűjtési akciót tudjanak szervezni a probléma hosszú távú megoldásáig.

A mikroplasztik-szennyezés hatásainak megismeréséhez további adatgyűjtés, illetve monitoringprogramok felállítása szükséges. Következő lépésként a már nyertes NKFIH támogatású pályázat keretében a WESSLING laboratórium és többek között a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének együttműködésével 2017-ben elindul a hazai halastavak mikroműanyag-terhelésének felmérése. A mikroműanyagok napjainkban már szinte az összes élővízben jelen vannak. Korunk egyik legnagyobb kihívását az jelenti, hogy megismerjük a hatásokat, és megoldjuk ezt a világméretűvé nőtt problémát - vélekedtek a szakemberek.

Főkép: Országalbum/GáborZ

Ezt is szeretjük