Mi történik a szervezetedben, amikor másnapos vagy? Ezért tud olyan pokoli lenni a macskajaj

A következő biokémiai folyamatok zajlanak le a testben másnap.

no-fejfajas-agy
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az év utolsó hónapjában, a céges ünnepi bulik idején, a családi-baráti karácsonyozások alkalmával, illetve szilveszterkor olyanokkal is megesik, hogy a kelleténél több alkoholt fogyasztanak, akikkel amúgy nemigen fordul elő.

Hogy mi is volt a kelleténél nagyobb mennyiség, az sajnos általában már csak későn derül ki. Másnap.

Ez történik, amikor másnapos vagy

A másnaposság tüneteit - a hasogató fejfájástól, az émelygésen és hányáson át a hang- és fényérzékenységig - valószínűleg mindenki ismeri. Azonban, hogy pontosan milyen folyamatok zajlanak le ilyenkor a szervezetben, azt már kevesen tudják.

Az alkoholfogyasztást követően a máj az alkoholt acetaldehidre bontja, mely - nagymértékű alkoholfogyasztást követően - nem csupán testünk méregtelenítő szervét, de az agyat is károsítja. Az acetaldehid egy toxikus vegyület, mely a kellemetlen tüneteket már csak akkor fejti ki, amikor nem iszunk.

A másnapossággal járó fáradtság legjellemzőbb oka, hogy az alkohol megzavarja a természetes alvásciklust - elsősorban a REM-fázist -, ennek eredményeképpen a test nem tud megfelelően regenerálódni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hányinger, illetve hányás oka egyrészt a túltermelődött gyomorsav, másrészt az elfogyasztott alkohol irritálja a gyomorfalat, melyre a szervezet a gyomortartalom kiürítésével reagál.

Az alkohol vízhajtó hatású, ezért bizonyos mennyiségű alkoholfogyasztást követően dehidratációhoz vezethet: szájszárazság, fejfájás, hívhatja fel rá a figyelmet.

Ezek az ételek szívják fel az alkoholt

Ha elkerülnéd a másnaposságot, természetesen a legegyszerűbb mértéktartóan fogyasztanod az alkoholt. De az alábbi táplálkozási tippek is segítenek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük