Miért tilos fémet tenni a mikróba? Magyarázat a fizika nyelvén
Ezért nem maradhat a kanál a mikróban.

mikrosuto-kanal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a szocializmus vége felé az első mikrohullámú sütők kezdtek beszivárogni Magyarországra, elég gyorsan megtanultuk: fémet nem teszünk a készülékbe.

A mikróban felejtett kanál, villa szikrázást okoz, mely, ha gyakran előfordul, idővel a készülék meghibásodásához vezet.

Miért tilos fémet tenni a mikróba?

Hogy a mikrohullám - vagyis az 1 milliméter és 1 méter közti hullámhosszú elektromágneses sugárzás - képes az ételek felmelegítésére, arra Percy Spencer amerikai mérnők jött rá, amikor 1946-ban egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott. Felismerte, hogy bár a mikrohullám áthalad a papíron, üvegen, műanyagon, ám a víz elnyeli. Ebből adódóan a táplálékok víztartalmában az energiája hővé alakul, vagyis képes felmelegíteni az ételeket, italokat.

Amerikában az első, háztartások számára is megfizethető mikrohullámú sütők bő két évtizeddel ezután, 1967-ben jelentek meg a piacon. A szikrázós baleseteknél mindenki számára világossá vált az alaptétel: fémtárgyat nem teszünk a mikróba! De bizonyára sokaknak ma is megfordul a fejében a kérdés: ha a mikrohullámú sütő belső borítása is fémből van, miért okoz gondot a bent felejtett evőeszköz?

A fémekben lévő szabad elektronok kiválóan vezetik az áramot. Mivel azonban a mikrohullámú sütő belső fala lapos és vastag, erről a mikrohullámok legnagyobb része visszapattan. A vékony és hegyes evőeszközök azonban formailag alkalmasak arra, hogy kis helyen nagy mennyiségű elektromos töltés halmozódjon fel. Ilyenkor az evőeszköz körül a levegő ionizálódik, majd elektromos kisülés keletkezik: ilyenkor látható, ahogy a fémtárgy és mikró fala között - fény és hanghatás következtében - villám keletkezik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Albert Einstein, az évszázad embere

Albert Einstein 42 évesen nyerte el a fizikai Nobel-díjat az elméleti fizika területén szerzett eredményeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük