Az élet nagy kérdései: Miért nyalogatják a kutyák az embert?
Ha tudni szeretnéd, miért nyal naponta többször képen a kutyád.

kutya-gazdi-nyalogat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutyák állandóan nyalogatnak valamit: a szájukat, orrukat, tárgyakat és persze az embert. Míg utóbbi egyes gazdikat bosszant, addig a legtöbben örömmel veszik - de legalábbis nem tudnak nem nevetni rajta.

És hogy mi az oka ennek a viselkedési formának, amivel elsősorban az embert tüntetik ki - a fajtársakat csak jóval ritkábban -, arra többféle magyarázat is létezik.

Miért nyalogatják a kutyák az embert?

Szociális viselkedés

- Ez alapvetően társadalmi, szociális viselkedés, mely a kutyák evolúciós történetéből fakad. Üdvözlésnek, bóknak tekinthető - mondja dr. Emily Blackwell, a Bristoli Egyetem oktatója.

A kutyák leggyakrabban köszönésképpen és figyelemfelhívásként nyalogatják az embert. És mivel az emberek legtöbbször nevetnek, illetve boldognak tűnnek, ha a kutyájuk arcon nyalja őket, ez az állatokat arra kondicionálja, hogy újra megtegyék, hiszen pozitív megerősítést kapott a viselkedésforma.

Vigasztalás

Nem újdonág, hogy a kutyák magas érzelmiintelligencia-szinttel bírnak. A brazíliai Sao Paulo Egyetem és az Egyesült Királyság Lincoln Egyetemének kutatóinak közös vizsgálata arra világított rá, hogy a kutyák érzékelik a negatív emberi érzelmeket, és vigasztalásul nyalogatják a gazdit, igyekeznek csökkenteni az ember stresszhormonszintjét. Lényeges, hogy a kutatás szerint a dühös emberi hang nem, csak az arckifejezés váltotta ki ezt a viselkedést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Információgyűjtés

A kutyák szag- és ízérzékelése jóval kifinomultabb az emberhez képest. A nyalogatással tehát nemcsak a környezetében lévő tárgyakat, de az embert is feltérképezik. Ennek köszönhető, hogy a négylábúak gyakran már azelőtt képesek észlelni az ember valamilyen betegségét, mielőtt arról a gazdi tudomást szerezne. A cukorbetegség, a prosztatarák vagy a mellrák csak néhány azok közül, melyeket a kutyák időben jelezhetnek.

Kutyák, akik megfeledkeztek a saját méreteikről

Olykor az alig 80 kg-os kis testükkel a gazdi ölébe bújnak, vagy átölelik - megfeledkezve saját méreteikről.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük