Így reagálnak a kutyák a velük élő gyerekekre: imádni való dolgot derített ki a kutatás
Kiderült, hogy a kutyák összehangolják viselkedésüket a gyerekekkel.

kislany-kutya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutyák összehangolják a viselkedésüket a velük egy háztartásban élő gyerekekkel, de nem olyan mértékben, mint a felnőttekkel - állapították meg az Oregoni Állami Egyetem kutatói.

- A jó hír az, hogy a tanulmányunk szerint a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre - idézte Monique Udellt, a tanulmány vezető szerzőjét a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. - Reagálnak rájuk, és sok esetben velük összhangban viselkednek, ami a pozitív kapcsolódás jele, és jó alapja a szoros kötelékek kiépülésének - tette hozzá a szakember.

Így zajlott a kísérlet

Udell szerint ugyanakkor a kutyák kisebb gyakorisággal hangolják össze a viselkedésüket a gyerekekkel, mint a felnőttkorú gazdáikkal, ami azt sugallja, hogy bár társként tekinthetnek a gyerekekre, de vannak olyan különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban, amelyek még tanulmányozásra várnak.

Az Animal Cognition című folyóiratban publikált tanulmány 30 gyerek és kutyáik bevonásával készült. A 8 és 17 éves kor közötti alanyok 83 százaléka küzdött valamilyen fejlődési rendellenességgel. A tesztek során a gyerekeknek megszabott útvonalakon kellett mozogniuk egy nagy teremben, amelynek a padlóját jelölések borították, miközben a kutyáik póráz nélkül voltak.

A szakemberek a gyerekek és a kutyáik aktivitásának (mennyit mozogtak vagy álltak egyszerre), közelségének (mennyi időt voltak egymástól egyméteres távolságban) és orientációjának (mennyi időt töltött a kutya ugyanabba az irányba nézve, mint a gyerek) összehangoltságát vizsgálták.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók megállapították, hogy az állatok mindhárom szempontból olyan magas arányban mutattak összehangoltságot a gyerekekkel, hogy azt nem lehet a puszta véletlennel magyarázni.

Fotók: Getty Images

7 rajz, amitől megérted, a kutyák hogy látják a világot

Egy művész rendszeresen oszt meg olyan rajzokat, melyek sajátos humorral, remekül szemléltetik, milyen az élet kutyás oldala. Sőt sok rajzával igyekszik a kutyák szemszögéből tekinteni bizonyos szituációkra. Ezekből szemezgettünk most egy kicsit.

Ezt is szeretjük