Hajkárosítók, amiktől kétszer olyan gyorsan törik a hajad
A szakértő véleménye
Vajon a te tincseid is veszélynek vannak kitéve?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szép és egészséges haj az ápoltság egyik alapfeltétele, és rengeteget hozzátesz a külsődhöz. Mindig gondot kell fordítanod a tincseidre, ha pedig növeszted a hajad, ez fokozottan igaz.

Nézd meg, mi az, ami hátráltathatja a haj növekedését, és esztétikai szempontból sem éppen előnyös a fürtjeidnek.

Vitaminhiány

Ha hosszú hajat szeretnél, a haj töredezése alaposan lelassíthatja a növekedés folyamatát, mert bár a tincseid nőnek, a hajvégek elvékonyodnak és letörnek, így a hosszabbodás nem lesz látványos.

Ahhoz, hogy egészséges, fényes és erős hajad legyen, fontos, hogy mindig részesülj a megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátásban. Ha akárhogy is próbálkozol visszafordítani a folyamatot, a hajvégeid mégis megállíthatatlanul töredeznek, érdemes elgondolkodnod rajta, hogy nincs-e vitaminhiányod, amitől gyengébbek és kevésbé ellenállóbbak lesznek a szálak.

Sokat tehetsz az ügy érdekében, ha odafigyelsz a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag, egészséges táplálkozásra. A haj épségéhez és szépségéhez szükséges, hogy rendben legyen a vas- és kalciumbeviteled, valamint ne szenvedj hiányt A-, B-, C- és E-vitaminban.

A vitaminhiány nem külsőleg roncsolja a hajat, de éppen olyan káros a tincsekre, mint az ártalmas külső hatások. Emellett nem csak a fürtjeid, de a szervezeted szempontjából is lényeges, hogy meglegyen a szükséges vitaminbevitel.

Külső hőhatások

Akinek természetes göndör a haja, általában inkább simát szeretne, aki pedig egyenes tincsekkel van megáldva, hullámos hajzuhatag után vágyakozik. Ma már otthon is megoldható, hogy szinte percek alatt varázsolj kunkori fürtöket vagy épp szögegyenes frizurát akkor is, ha nem ez a hajad eredeti állapota.

Ennek azonban ára is van: a hajsütővas, valamint a hajvasaló sajnos károsítja a hajat, különösen mindennapi használat esetén. Ha a legmagasabb hőfokon használod a hajformázó eszközt, mindegy, hogy milyen típusú készüléked van, eltöri és elégeti a hajszálakat. A külső részt kiszárítja, és az elgyengült szálak könnyedén szétnyílhatnak.

- Használhatsz hajsimítót, de csak 170°C alatt - mondja Juhász Patrícia fodrász. - Fontos, hogy használj hozzá megfelelő, professzionális termékeket, például hajkisimító sprayt vagy hővédő krémet. Hajsütőt egy héten kétszer alkalmazhatsz, de nem többször, és nem minden nap.

A szakértő szerint a hajvasaló által elszenvedett károkat nagyon nehéz helyreállítani, és akár egy-két évig is folyamatosan rövidre kell vágatni a tincseket. Ez alatt az időszak alatt nem szabad hajvasalót és hajsütővasat használni, de még a hajszárítót és az erős napfényt is kerülni kell.

A haj védelme

Ha már megtörtént a baj, akkor is szükség van a tincsek ápolására. Ennek egyik módja, ha száraz, töredezett hajra való sampont használsz, és hajvégápoló szérummal is kezeled fürtöket. A sérült hajnak folyamatos ápolásra van szüksége, ezért olyan balzsamot, pakolást vagy krémet válassz, amit nem kell kiöblíteni a hajból a használat után.

Ezt is szeretjük