Amikor egy szó a nyelveden van: mi történik az agyadban, ha nem tudod kimondani?

Sokszor tapasztaljuk, de vajon miért nem tudjuk kimondani a kívánt szót?

GettyImages-1299926764
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi is az a szó? Rémlik a hangzása, a kezdőbetű... - sokszor előfordul, hogy az ember úgy érzi, a nyelve hegyén van egy szó, mégsem tudja kimondani.

A jelenség senki számára sem ismeretlen, roppant bosszantó és eléggé gyakori. Érdekes, mi zajlik ilyenkor az agyban.

Mi történik az agyban, ha egy szó a nyelveden van?

A pszichológusok magyarázata szerint ilyenkor az ember átmenetileg képtelen visszakeresni az információt a memóriájából. A szó, amire vadászik, megfoghatatlan információ, ami a szellemi hatókörén kívül esik.

Bár az érzés frusztráló, egy jó oldala mégis van: lehetővé teszi a kutatók számára az emlékezet működésének vizsgálását. Magáról a jelenségről, melynek neve lethologica, már tudják, hogy nyelvtől független, a korral egyre gyakoribbá válik, és olykor részleges információk ugranak be a keresett szóról, például annak kezdőbetűje, hangzása. A nyelv, bár az ember legtöbbször erőfeszítés, különösebb gondolkodás nélkül, gördülékenyen használja, roppant összetett. A gondolatokhoz, elvont eszmékhez szavakat rendel, és egyszerűen kimondja, ami a fejében van. Mivel ez a folyamat komplikált, több ponton is hiba csúszhat a gépezetbe, így akadhat a szó nyelv hegyén.

Amikor ez megtörténik, az ember úgy érzi, hogy az agyában lévő információhoz nem fér hozzá, afelett nem uralkodhat. Tudja, hogy ismeri, ám az átmenetileg be van zárva valamiféle mentális téglafal mögé. Ez frusztráló érzés, ami csak akkor enyhül, ha valami elindítja az emlék előhívását, vagy amikor más felajánlja a hiányzó információt.

De miért történik ez?

A kutatók úgy vélik, számos tényező szerepet játszhat, ám a pontos folyamat nem teljesen tisztázott. A jelenség metakognitív magyarázata az, hogy egyfajta vészjelzésként szolgál: figyelmeztet, hogy valami gond van a visszakereső rendszerrel, egyúttal lehetővé teszi a probléma javítását. Ha például egy fontos vizsga vagy prezentáció előtt valaki többször is átéli ezt a kellemetlenséget, akkor még többet kell tanulmányoznia az adott információt, hogy jobban beépüljön az emlékezetébe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó tudni, hogy ezeket a pillanatokat memóriafejlesztő játékokkal, gyakorlatokkal, ha megelőzni nem is, de minimalizálni lehet. Érdemes hasonlókkal fejleszteni az emlékezőképességet, illetve hasznos az is, ha az ember nem kér segítséget, hanem maga próbálja felidézni a homályba vesző szót. Ez egyfajta agytorna, ami voltaképpen hasznos a memória számára.

Olvass még! Ez történik az aggyal egyetlen ébren töltött éjszaka után

Megdöbbentő, amit a tudósok mondanak: akár álmatlanság, akár filmezés, buli vagy mobilozás miatt marad fenn valaki, ez történik az agyával.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük