18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mi történik a testtel a halál beállta után? Erről a legtöbben nem tudnak
A halál még mindig tabunak számít, és senki nem akar többet tudni róla.

halal-szivritmus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem lehet küzdeni a tény ellen, hogy minden ember meghal egyszer. A téma szomorú és ijesztő, de muszáj beszélni róla, hiszen az élet elengedhetetlen része, és minden akkor a legfélelmetesebb, ha teljesen ismeretlen, így jó tisztában lenni a biológiai folyamatokkal.

 Ami a halál után történik a testtel, az ijesztő, de egyben lenyűgöző és természetes. Ha nincsenek olyan konzerváló technikák, mint a balzsamozás vagy mumifikáció, a test szép lassan kezdi megemészteni önmagát, először a sejtek, majd a szövetek és szervek szintjén. Figyelem, felkavaró információk következnek!

Ez történik a testtel a halál után

Először az agyi aktivitás szűnik meg, másodpercekkel a halál beállta után. Közvetlenül utána általában még emelkedik egy kicsit a test hőmérséklete, majd utána óránként 1,6°C-kal csökken, amíg el nem éri a szobahőmérsékletet. Pár perccel a halál után a sejtek az oxigénhiány miatt elkezdenek pusztulni, majd rendszerük összeomlik, és a testen keresztül kiszivárognak - megkezdve ezzel a bomlás folyamatát. Pár órával később a kalcium felgyűlik az izmokban, feszessé téve azokat. Beáll a hullamerevség, ami durván 36 órán keresztül tart.

Még nagyon sokáig működnek bizonyos funkciók

A hullamerevség elmúlásával az izmok ellazulnak, ami a belekben és a kiválasztó szervekben lévő székletet és vizeletet felszabadítja. Ezután a keringés megszűnése és a gravitáció miatt a vér befelé kúszik a testben, fakó, sápadt, világos bőrt produkálva, melyen vöröses hullafoltok alakulnak ki. A bőr összezsugorodik és kiszárad a végtagokon és az arcon, és emiatt úgy tűnik, mintha a köröm és a haj tovább nőne. Egy-két nappal a halál után a test önemésztő folyamata miatt elkezd kellemetlen szagot árasztani, mivel különböző kemikáliák szabadulnak fel a bomló szervezetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hetek múlva hullik ki a haj

Pár nap után a testen zöld színű foltok jelennek meg, mert a szervezet enzimjei baktériumok segítségével bontják le a szerveket. Hetekkel később, vagyis általában csak a temetés után elkezd kihullani a haj. Az élősködők elkezdik bomlasztani a testet, a csontkukacok egy hét alatt a szövetek 60%-át emésztik meg. Körülbelül egy hónap múlva a test lilás színűbe, majd feketébe fordul, ahogy a baktériumok folyamatosan felemésztik. Ha a test 10°C körüli hőmérsékletű közegben nyugszik, négy hónapig tart, hogy csontváz legyen belőle. 

Ezt is szeretjük