Más teszi boldoggá az embereket most, mint a pandémia előtt: így változott a gondolkodás egy felmérés szerint

A boldogságot kutatták a pandémia alatt.

mosolygo-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fontosabb a boldogság, mint a pénz? Mi tölti fel az embereket a pandémia alatt? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a néhány nappal ezelőtti boldogság világnapja alkalmából bemutatott nemzetközi kutatás. 

A járványügyi helyzet bizonytalanságai és a közösségi távolságtartás alatt sokan elkezdték átgondolni és újraértékelni, hogy mi fontos számukra, és mi teszi őket boldoggá. Az Algida Boldogságkutatásában ezeket a szempontokat vizsgálták meg 12 országban, több mint 12 500 válaszadó részvételével. Az eredmények alapján a vagyoni helyzetnél és státusznál sokkal fontosabbá váltak a kapcsolatok, amelyek ebben a speciális időszakban is képesek erősödni.

Megváltozott a boldogságról alkotott képünk

A világjárvány sok minden más mellett az emberek boldogsággal kapcsolatos gondolkodásmódját is befolyásolta. A kitöltők 65 százalékának megváltozott a boldogságról alkotott képe a járványügyi helyzetből adódóan - legyen szó arról, hogy új kapcsolatokat alakítottak ki a szomszédokkal, vagy ismét elkezdtek beszélgetni a régi barátokkal. Leginkább a fiatalabb korcsoportoknál (25-34 évesek) volt ez megfigyelhető: 70 százalékuknál változott meg ez a perspektíva.

Többet ér a boldogság

A kutatásban részt vevők 78 százaléka úgy gondolta, hogy a boldogság és a jóllét fontosabb a pénznél. A modern társadalom gazdasági fókusza miatt sokszor túl nagy jelentőse van az anyagiaknak - ami természetesen számít, de ha az alapvető szükségletek kielégülnek, a boldogság lesz a prioritás. Ezt mutatja az is, hogy például a 2020-as World Happiness Report eredményei szerint a legnagyobb gazdasággal rendelkező országok nincsenek a tíz legboldogabb nemzet között.

Kormányzati szerepvállalás

A kutatás alapján a kitöltők 63 százaléka szeretné, hogy a kormányzat helyezze a lakosság boldogságát a gazdasági célok elé. Már több ország is próbálkozott azzal, hogy a boldogság fontosságát hangsúlyozza és kiemelje: Új-Zélandon például a kormány elfogadta a lakosok mentális egészségét támogató jóléti költségvetést, az Egyesült Királyságban pedig boldogságindexet vezettek be.

A cikk az ajánló után folytatódik

Közeli kapcsolat, fizikailag távol

A válaszadók 58 százalékát az emberi kapcsolatok teszik igazán boldoggá, és ez az, ami leginkább befolyásolta a hangulatukat a járványügyi helyzet alatt. A pandémia hatására sokan felismerték, hogy a társas kapcsolatoknak milyen fontos hatása van a boldogságukra. Míg korábban jellemző volt egy-egy találkozó folyamatos elnapolása, most időt tudnak szánni arra, hogy - akár videóchaten - beszélgessenek a barátaikkal, szeretteikkel.

Fontos az összetartás

Az erős közösségeknek jelentős hatása van a boldogságra - ettől függetlenül sok esetben, főleg az idő múlásával elhanyagolják ezeket a csoportokat. A Boldogságkutatás alapján a lezárások előtt a kitöltők 76 százaléka jobban ismerte a celebek, hírességek életét, mint a saját szomszédjának a mindennapjait. Ez azonban megváltozott a pandémia alatt, amikor a közösségi összetartozás még hangsúlyosabb lett.

Ezt mutatja, hogy a kitöltők 62 százaléka a járványügyi helyzet miatt a közösség aktív tagja lett. Ez kifejezetten igaz a fiatalabb generációkra (25-34 évesek), akik sokkal jobban beilleszkedtek a csoportokba, mint eddig valaha. A közösségek összetartó és segítő szerepe egyre inkább erősödik, és ezzel együtt növekszik az idegenekkel szembeni együttérzés is. Jó példa erre, amikor idehaza is megtapsolták az egészségügyi dolgozókat országszerte, vagy hogy a fiatalok segítettek bevásárolni az időseknek, de nem feledkezhetünk meg a felelős nagyvállalatok segítségnyújtásáról sem.

Fotók: Getty Images

Lélekemelő fotókon az élet legszebb pillanatai

Az alábbi fotók bemutatják, hogy lehetnek bármilyen rosszak is a körülmények, az emberekből még nem vesztek ki az igazi értékek, és a legkisebb gesztus is a világot jelentheti a másiknak.

Ezt is szeretjük