Majdnem négyezer éves receptből főzött a férfi: meglepő dolgot tapasztalt kóstolás után

Egy kőtáblába vésve maradt fenn a több ezer éves recept, ami egészen különleges fogásokat tartalmaz.

Mezopotámiai recept
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság szinte már a legtöbben az interneten kutatnak isteni receptek után, és az is nosztalgikus élményt nyújt, amikor a fiók mélyéről előkerülnek a kockás füzetek, bennük a hamisítatlan régimódi finomságok receptjeivel.

Ha már a kézzel, nagymama által írott útmutatók is szinte történelemnek számítanak, akkor a világ egyik legrégebbi receptje valósággal időutazásnak tűnik. Egy 3770 évvel ezelőtt íródott kőtáblán ráadásul olyan fogásokat jegyeztek fel, amik még ma is könnyedén elkészíthetők.

Komplett vacsora mezopotámiai módra

A kőbe vésett receptek Mezopotámiából származnak, és a Cambridge-i Egyetem professzora, Bill Sutherland szerint, bár első ránézésre értelmezhetetlennek tűnhetnek, a valóságban ezek nagyon egyszerű fogások. Az uruki archaikus szövegek számítanak a legősibbnek a világon, nem véletlenül tartják az ókori területet a civilizáció bölcsőjének. 

mezopotámia-recept1
Fotó: Bill_Sutherland / Twitter

A 3770 éves kőtábla azonban nem vallási vagy irodalmi indíttatásból született, hanem egy akkoriban gyakran fogyasztott ételsor receptjét írja le. Miután lefordították az írást, a professzor úgy döntött, saját maga is elkészíti a fogásokat, így is kicsit közelebb kerülve a mezopotámiaiak életmódjához. Az ételek jellemzően egyszerű, helyben megtalálható alapanyagokból álltak, és az elkészítésük sem volt túlságosan bonyolult.

Mit tapasztalt a kóstolás után?

Sutherland szerint a mezopotámiaiak étrendje nagyon közel állt a ma is fogyasztott ételekhez. Az egyik főétel a bárányból készült pörkölt volt, amit árpapogácsával ettek. Ezt zúzott fokhagymával és póréhagymával ízesítették. Mellé egy cipószerű étel is került, amibe szintén tettek újhagymát, póréhagymát és kovászt is. A professzor szerint ez, bár finom és egyszerű volt, kissé nagyobb ízkavalkádra számított.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A menü egy különleges levest is tartalmazott, amibe kapor, újhagyma, koriander, póréhagyma, tejföl és fokhagyma került. A fő alapanya azonban a bárányvér lett volna, de a férfi ezt nem merte bevállalni, így paradicsomszósszal helyettesítette az összetevőt.

mezopotámia-recept2 (1)
Fotó: Bill_Sutherland / Twitter

Bár az ötfogásos menüsor egészen jónak tűnik, Bill kicsit csalódott volt, amikor végigkóstolt mindent. Szerinte ugyanis főként a hagyma dominál az ételekben, és valami sokkal különlegesebb ízvilágra számított. Elmondása szerint, bár alapjáraton finomak voltak az ételek, inkább unalmasnak mondaná őket. Ez azonban lehet amiatt is, hogy a mai ízlés már sokkal gazdagabb, ízesebb fogásokat helyez előtérbe, az egyszerű alapanyagokról és ételekről pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Mennyire vagy művelt? 10 kvízkérdés az ókorról

Tedd próbára tudásod tízkérdéses ókorkvízünkben!

Mennyire vagy művelt? 10 kvízkérdés az ókorról

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Bill_Sutherland / Twitter)

Ezt is szeretjük