Számos civilizációt elpusztított a földtörténeti kor, amiben ma is élünk
Jelenkorunk földtörténeti szempontból 4200 évvel ezelőtt kezdődött a tudósok szerint.

fold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új földtörténeti korszakként határozták meg jelenkorunkat a tudósok: az északkelet-indiai Meghálaja államról elnevezett korszak 4200 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy óriási aszály világszerte számos civilizációt elpusztított, és még ma is tart - írja a BBC hírportálja. A geológusok időegységekre tagolják fel bolygónk 4,6 milliárd éves történelmét.

Minden egyes "szelet" valamilyen jelentős eseményhez kötődik, például a kontinensek feltöredezéséhez, az éghajlatban bekövetkező drasztikus változásokhoz vagy bizonyos állatok és növények megjelenéséhez. Az emberiség jelenleg a holocén földtörténeti korban él, mely 11 700 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy erős felmelegedés vetett véget az utolsó jégkorszaknak.

Sok civilizációt elpusztított

Az úgynevezett standard globális kronosztratigráfiai skála időről időre való megújításáért felelős Nemzetközi Rétegtani Bizottság - ICS - szerint a holocén továbbtagolható felső, közép és alsó szakaszra. Mindegyik szakaszhoz valamilyen jelentős éghajlati esemény kapcsolódik. A még ma is tartó Meghálaja-korszak kezdete - melynek meghatározását az északkelet-indiai állam egyik barlangjában lévő álló cseppkövek (sztalagmit) rétegei segítették -, 4200 évvel ezelőtt volt.

Ez a korszak egy pusztító aszállyal indult, mely két évszázadon át éreztette hatását, számos civilizációt elpusztítva egyebek közt Egyiptomban, Görögországban, Mezopotámiában, az Indus és a Jangce folyók völgyében. Az aszályt feltehetőleg az óceáni és légköri cirkulációk megváltozása okozta. Az ICS új felosztási javaslatát ratifikáló Geológiai Tudományok Nemzetközi Szövetségének - IUGS - főtitkára, Stanley Finney szerint a Meghálaja-korszak azért számít egyedülállónak a geológiai időskálán, mert kezdete egybeesik egy globális kulturális eseménnyel, melyet egy globális éghajlati esemény váltott ki.

A holocén középső szakasza, a Northgrippian 8300 évvel ezelőtt kezdődött, és a Meghálaja-korszak kezdetéig tartott. Ennek a szakasznak a kezdete egy hirtelen lehűléshez köthető, melyet valószínűleg az okozott, hogy a mai Kanada területén elolvadt gleccserekből származó édesvíz az Atlanti-óceán északi részébe került, megbolygatva az óceáni áramlatokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A holocén legrégebbi szakasza, mely az utolsó jégkorszak végével vette kezdetét, a grönlandi nevet kapta. A kutatók egy része ugyanakkor elhamarkodottnak érzi a geológiai időskála azonnali aktualizálását. Szerintük ugyanis nem biztos, hogy az egyes új korszakok kezdetének tekintett mérföldkövek valóban globális hatással bírtak. Ezenkívül nehezményezik, hogy akkor született döntés az új korszakokról, amikor még mindig aktív vita zajlik az antropocén földtörténeti kor jóváhagyásáról. A javasolt földtörténeti kort onnan számítanák, amikor az emberi tevékenység hatása a Föld élővilágára hirtelen intenzívvé és globálissá válik.

Nézd meg ezt is - A sziget, amit hó és jég ural

Gyönyörű és elképesztően egyedi Grönland szigetének látképe. Ritka képek!

Ezt is szeretjük