800 ezer ártatlan ember halt bele a népirtásba: az elmúlt 30 év legnagyobb mészárlása
Több nagy mészárlás is volt a történelemben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember a kezdetekben még a túlélésért harcolt, a háborúk kiváltó oka azonban - az esetek többségében - jó ideje csupán a pénz és a hatalom iránti vágy.

Francia katonák és hutuk, Ruanda, 1994. Fotó: Daily Mail.

A kényelmes fotelekben, némi politikai nézeteltérésből fakadóan meghozott döntések következményeit az illetékesek ritkán érzik a saját bőrükön, még akkor is, ha az milliók halálával egyenlő.

A különösen kegyetlen háborúkat nem felejti el az ember, egy részükről mégis kevesebbet beszélnek, mint kellene.

800 ezer áldozat, 3 hónap alatt: a ruandai népirtás

Az 1990-es években Ruandában dúlt polgárháború utolsó hónapjaiban történt mészárlást a második világháború utáni időszak legnagyobb népirtásaként tartják számon.

800 ezer ember vesztette életét, mindössze három hónap alatt, annak ellenére, hogy nem egy intő jel figyelmeztetett a tragédia közeledtére.
A háború kiváltó oka ez esetben sem volt más, mint a hatalomvágy. A hutu és a kisebbségnek számító tuszi népcsoport között elsőként az 1920-as években támadt konfliktus, amit aztán felkelések, üldöztetések és mészárlások követtek: több tízezer tuszi vesztette életét, és több százezret üldöztek el hazájából.

A két népcsoport közötti ellentét 1993-ban csillapodni látszott, ám az akkor megkötött békeszerződésnek - valamint az országba vezényelt több ezer ENSZ-békefenntartónak - nem volt elég ereje ahhoz, hogy teljes mértékben véget vessen a konfliktusnak. 1994-ben, az addig titokban szerveződött szélsőséges hutu milícia működésbe lépett, és kegyetlenül irtani kezdte a tuszikat. Nem tett kivételt sem az idősekkel, sem a nőkkel, sem a gyermekekkel, sem pedig azokkal a hutukkal, akik nem értettek egyet a céljaikkal. Három hónap alatt 800 ezer ember vesztette életét anélkül, hogy bárki is közbelépett volna. Az ENSZ azóta is saját szégyeneként értékeli az esetet: nem lépett közbe, és a népirtás tényét is csak két hónappal a vérengzés után ismerte el.

Gondolkodás nélkül: a vietnámi My Lai falu lemészárlása

A vietnámi háború kegyetlenségeiről nem egy film és könyv született, egy azonban mindegyikben közös: egytől egyig a My Lai falu lakóinak lemészárlását tartják a háború legsötétebb eseményének. 1968. március 16-án ugyanis az Americal hadosztály Charlie százada egyes források szerint több mint ötszáz civilt ölt meg, mindössze néhány óra leforgása alatt.

Az Americal hadosztály 1967-ben érkezett Vietnámba, ám hamarosan véres vereséget szenvedett az észak-vietnámi csapatok által indított offenzíva következtében, az amerikai erők pedig nemsokára teljesen elveszítették az irányításukat az események felett.

Főbelőtt női holttest. My Lai, 1968. március 16. Fotó: common.wikipedia.org.

Az Americal hadosztály parancsnoka, Frank Baker ekkor parancsot adott ki a partizánakciók felszámolására, Kutasd fel, és öld meg - Search and Destroy - fedőnév alatt.

Az első célpont a vietkongok és szimpatizánsaik által lakott Quang Ngai térség, azon belül a My Lai falu volt - csakhogy egy hiba következtében a rajtaütésnél senkit sem találtak, kivéve gyerekeket, nőket és öregeket. A pokol akkor szabadult el, amikor az egyik amerikai katona minden előzmény nélkül leszúrt egy idős férfit, egy másikat pedig kézigránát kíséretében egy kútba taszított. Ekkor ugyanis a többiek is támadni kezdtek, és két óra leforgása alatt végeztek az egész faluval - imádkozó asszonyokkal, síró gyerekekkel és idős, beteg emberekkel. Egyes források szerint közel 350 civil vesztette életét, mások szerint az ártatlan áldozatok száma elérte az 500-at is.

Tudtad?
A My Lai-i mészárlást először nem vállalta fel az amerikai hadvezetés, ám miután a Harper's Bazaar az eseményekkel kapcsolatos tényfeltáró írását több sajtóorgánum is leközölte, kénytelen volt elismerni az esetet. Egy hasonló, a vietnámi My Khé-ben zajlott öldöklésért azonban senkit sem vontak felelősségre a mai napig.

Egymillió értelmetlen áldozat: az örmény tömegmészárlás

Az 1915 és 1917 közötti örmény népirtás tényét a mai napig tagadja a török állam, annak ellenére, hogy közel másfél millió örménynek veszett nyoma ez alatt az idő alatt.
Az örmények az Oszmán Birodalom legnagyobb kisebbségének számítottak. A muzulmán vallású birodalom egészen másként tekintett rájuk, mint saját polgáraira: az örmények nem viselhettek fegyvert, keményen megadóztatták őket, és jogilag sem voltak egyenértékűek az oszmánokkal.

Örmény menekültek Szíriában, 1915-ben. Fotó: common.wikipedia.org.

Bár kisebb konfliktusokról már az első világháború előtt is születtek feljegyzések, az örmények helyzete akkor fordult igazán komolyra, amikor az Oszmán Birodalom belépett a világháborúba, és elveszítette az egyik csatát az oroszok ellen, így nem tudta bevenni Baku városát. Az ekkor hatalmon lévő İsmail Enver pasa az ott élő örményeket hibáztatta a vereségért, majd a saját országában élő örményeket is veszélyes népnek minősítette.

A kitelepítések 1915-ben kezdődtek, nemsokára pedig elfogadták azt a törvényt, amely lehetővé tette az örmények tulajdonainak kisajátítását. Az ezt követő, a kormány által szisztematikusan végzett mészárlások során közel egymillió örményt öltek meg, másokat elüldöztek az országból.
A népirtást hivatalos dokumentumok és fényképek igazolják, a Török Köztársaság ennek ellenére máig tagadja a megtörténtét.

Ezt is szeretjük