Bátor vagy gusztustalan? Hatalmas botrányt kavart az új őrület
Te is láttad már?
Szerinted jó ötlet képeket posztolni a menstruációról?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Rupi Kaur írónő és fotóművész megosztja az internetes közösséget, mert munkái olyan tabukat döntögetnek, amelyekre még a mai modern szemlélet mellett sem biztos, hogy készen áll a világ.

Nemrégiben feltöltött egy képet az Instagramra, amelyen egy alvó nő látható, akinek nadrágján és a lepedőn vérfolt van. A fotómegosztó azonnal törölte a képet, és Rupi többszöri próbálkozása ellenére sem hagyták fent az oldalon.

Botrány az Instagramon

A Rupi Kaur által megosztott kép egy sorozat része, amelynek célja, hogy nyíltan lehessen beszélni a menstruációról, és bemutassa annak természetességét, valamint felhívja a figyelmet, hogy nincs rajta semmi szégyellnivaló. Az Instagram indoklása szerint azért törölték a felvételt, mert az sérti a fotómegosztó által megszabott irányelveket.

Amikor a fényképész újra és újra visszatette a képet, de az Instagram mindannyiszor eltüntette, a nő következő szavakat intézte az illetékesekhez:

"Köszönöm, Instagram, hogy tökéletesen azt a visszajelzést kaptam, amit a munkám kritizálni hivatott. Töröltek egy fotót egy nőről, aki teljesen fel van öltözve, és éppen menstruál, azt állítva, hogy ez a közösségi irányelvek ellen való, miközben az irányelvekben semmi nincs, ami szerint ez ne lenne elfogadható. A lány teljesen fel van öltözve. A kép az enyém. Nem támad semmilyen csoportot, és nem is spam. Mivel nem sérti a feltételeket, újra posztolni fogom."

Elindult a lavina

Mire az Instagram levette a fotót, már sokan elmentették azt a számítógépükre, és más platformokon keresztül nagyon hamar bejárta a világot, mert a fiatal lányok a fotómegosztó hozzáállásán felháborodva továbbosztották a képet. A hozzászólók közül rengetegen ünnepelték a kezdeményezést, de azok sem voltak kevesen, akik szerint ez azért túlzás, és nem egy teljesen intim folyamat mutogatásával kellene teret szerezni egy olyan témának, ami ma már egyébként sem tartozik a tabuk közé.

Rupi példáján felbuzdulva sok fiatal lány érezte úgy, hogy neki is posztolnia kell a ciklusa aktualitásait. A közösségi oldalakat elözönlötték a menstruációval kapcsolatos hashtagek és fotók, és bár egyelőre szerencsére nem fényképezgetik az alsóneműjüket, részletesen beszámolnak a görcsökről, a falási rohamokról és egyebekről.

Félreértés ne essék, a menstruáción nincs semmi szégyellnivaló, hiszen a női lét természetes velejárója, de azért ez nem olyasmi, amihez bárki másnak köze volna, főleg nem vadidegenek tömegének az interneten.

Ezt is szeretjük